Konu Bilgileri
Konu: ticari yemin süs tavukları üzerindeki etkileri- Bu AUSTRALORP sizce Nasıl ? Yazar: Halil ŞAHİN
Okunma: 18023 Yorum: 30
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Halil ŞAHİN 02-15-2015, Saat: 12:12 AM   
#1
Merhaba 2014 yılında yumurtadan çıkan iki horoz bir tavuk AUSTRALORP larım var. Kışa doğru horozların boynunda renkli tüyler daha belirginleşti.. Bu renk kalıcımı tüy değişiminde kaybolurmu yoksa bu şekilde kalırmı ?

Diğer horoz

Buda tavuk


Ek Dosyalar Resimler
           
Ara
Cevapla
Mustafa ALKAN 02-15-2015, Saat: 01:04 AM   
#2
Ataks ı andırıyor RIR kırma olabilir
Ara
Cevapla
Şaban KAYA 02-15-2015, Saat: 01:11 AM   
#3
Kimden aldiniz bunlari halil bey duruslari guzel ama fazlaca leke atmasi iyi olmamis. Pek duzeleceginide zannetmiyorum
Ara
Cevapla
Halil ŞAHİN 02-15-2015, Saat: 02:16 AM   
#4
(02-15-2015, Saat: 01:11 AM)Şaban KAYA Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Kimden aldiniz bunlari halil bey duruslari guzel ama fazlaca leke atmasi iyi olmamis. Pek duzeleceginide zannetmiyorum
Aslında bende düzeleceğini zannetmiyorum ama umut işte.Atsan atılmaz satsan satılmaz bir yıllık emek var. Verdiğim paraya üzülmüyorum hevesle başladığım bu kuluçka işinde hayallerim boşa çıktı ona üzülüyorum. İsim önemli değil böyle renk atacağını bilse eminim satmazdı yada ben öyle ümit ediyorum.
Ara
Cevapla
Servet ÇOBAN 02-15-2015, Saat: 02:42 AM   
#5
Geçmiş olsun Halil bey. Gerçekten insan geçen 1 seneye üzülüyor.Emre beyin Boyunlardaki renkli tüylerle ilgili bi yorumu vardı ama sitede bulamadım çok yazı yazılmış.Bu renkler kapanmaz böylede australorp olmaz gibi geliyor bana.Benim gibi bıçağı vur gitsin. Eğer hevesiniz hala varsa site içerisinden yeniden yumurta veya civciv alın derim.
Ara
Cevapla
Emre OZCICEKCI 02-15-2015, Saat: 03:57 AM   
#6
hayvanlarin vucut ve tuy sekilleri iyi gorunuyor, cp yem verdiyseniz kesin cp yemi tahila gecin,siz cp yem vermediyseniz bile yumurtasini yollayan arkadas beslemisdir cp ile, tuy dokumunde bu tuyler kaybolucakdir, karacigerdeki yem birikimi bunu yapan zaman gerektiriyor temizlenmesi, ticari yemlerden uzak duralim, bir de bunlardan civciv cikarin yavrulari da temiz olur,
'bir gün gelir herkes kendi yoluna gider,
 her şey nasıl başladıysa öyle biter'...
MAİL : emreozcicekci@hotmail.com
Ara
Cevapla
Servet ÇOBAN 02-15-2015, Saat: 04:40 AM   
#7
(02-15-2015, Saat: 02:42 AM)Servet ÇOBAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Geçmiş olsun Halil bey. Gerçekten insan geçen 1 seneye üzülüyor.Emre beyin Boyunlardaki renkli tüylerle ilgili bi yorumu vardı ama sitede bulamadım çok yazı yazılmış.Bu renkler kapanmaz böylede australorp olmaz gibi geliyor bana.Benim gibi bıçağı vur gitsin. Eğer hevesiniz hala varsa site içerisinden yeniden yumurta veya civciv alın derim.

Emre beyden önce olumsuz konuşarak moralinizi bozmak istemezdim ama sonucu bende merak ve takip edeceğim...
Ara
Cevapla
Halil ŞAHİN 02-15-2015, Saat: 03:58 PM   
#8
(02-15-2015, Saat: 03:57 AM)Emre OZCICEKCI Adlı Kullanıcıdan Alıntı: hayvanlarin vucut ve tuy sekilleri iyi gorunuyor, cp yem verdiyseniz kesin cp yemi tahila gecin,siz cp yem vermediyseniz bile yumurtasini yollayan arkadas beslemisdir cp ile, tuy dokumunde bu tuyler kaybolucakdir, karacigerdeki yem birikimi bunu yapan zaman gerektiriyor temizlenmesi, ticari yemlerden uzak duralim, bir de bunlardan civciv cikarin yavrulari da temiz olur,
Emre Bey sizin buna konuya dikkat çeken daha önceki bir yazınızı okumuştum. Haftada üç gün CP yumurta yemi diğer günler yeşillik ve buğday veriyorum . Aynı yemle beslenen üçüncü resimdeki tavukta hiç renk atması yok sadece horozlarda var. bunlardan civciv çıkarmak için bir sene daha beklemem gerek eminim başka arkadaşlarda aynı problemle karşılaşmıştır. Onların ne yaptığını ve tecrübesini merak ediyorum
Ara
Cevapla
Emre OZCICEKCI 02-15-2015, Saat: 04:04 PM   
#9
aynen oyle oluyor horozlarda ortaya cikiyor, tavuklarinda yumurtasina civcivinede gecebiliyor, son 2 gunde birkac horoz gordum bu sekilde cp yemden etkilenen, siyah renkli irklara ozellikle cp yem sakin vermeyelim, bu hayvanlari yakiyor bu yemler, herkes bilmeli bunu, bugun Omer Kasirga arkadasin horuzunda ayni sorun gordum,
kendisinin sumatra horozunda ortaya cikmis,,


Ek Dosyalar Resimler
   
'bir gün gelir herkes kendi yoluna gider,
 her şey nasıl başladıysa öyle biter'...
MAİL : emreozcicekci@hotmail.com
Ara
Cevapla
Halil ŞAHİN 02-16-2015, Saat: 12:01 AM   
#10
Arkadaşlar bu konuyu daha önce okumuştum demiştim fakat işte insan başına gelmeyince fazla önemsemiyor galiba..
http://www.kuluckaclub.com/konu-s-k-yem.html
konudan burada da bahsedilmiş.
Fakat şimdi CP yem kullanımı o kadar yaygınki herkes bende australorp besliyorum benim horozlarda böyle renk atması var diyormu ? kümesinin resimlerini paylaşan arkadaşlarda gördüğüm böyle renk atmış horoz yok yani bu kimse CP yemi kullanmıyormu yada varda saklıyormu? Kafam karıştı şimdi
Ara
Cevapla
Mesut TAHA 02-16-2015, Saat: 01:32 AM   
#11
bir çok arkadaşta bu görüntüde horoz var yayınlamıyor halil bey...

bunlar gibi olan bayağı var diye biliyorum.

tercih meselesi ya ausla yolunuza devam edersiniz yada bu işten vazgeçersiniz yurt dışını bilemem fakat Türkiye'de bu sorunu yaşamayan kimse olduğunu şuana kadar ben şait olmadım bayağı bi arkadaşla görüştüm herkeste bu sorun var. umarım bu sorunu çözecek biri çıkarda herkes zevkle bu güzel canları besler.


Ek Dosyalar Resimler
       
Ara
Cevapla
Emre OZCICEKCI 02-16-2015, Saat: 02:36 AM   
#12
makine alicaz bugday arpa misir cekirdek kirip civciv iken bu sekilde besliyicez buyutmeye, onda sonraki asamada da sadece tahil vericez, su anki etlik ve yumurta yemleri ve civciv buyutuculer hepsinde bu sorunu acan fazlalikdan mevcut, ticari yemler bizim hobi tavuklara uygun degil, bunun arasdirmasini yapdiriyoruz, sonuclari bekliyoruz Mesut,

Bir tane satilik cochin ilani gordum facede yemden cok etkilenmis,


Ek Dosyalar Resimler
   
'bir gün gelir herkes kendi yoluna gider,
 her şey nasıl başladıysa öyle biter'...
MAİL : emreozcicekci@hotmail.com
Ara
Cevapla
Halil ŞAHİN 02-16-2015, Saat: 10:01 PM   
#13
(02-16-2015, Saat: 01:32 AM)Mesut TAHA Adlı Kullanıcıdan Alıntı: bir çok arkadaşta bu görüntüde horoz var yayınlamıyor halil bey...

bunlar gibi olan bayağı var diye biliyorum.

tercih meselesi ya ausla yolunuza devam edersiniz yada bu işten vazgeçersiniz yurt dışını bilemem fakat Türkiye'de bu sorunu yaşamayan kimse olduğunu şuana kadar ben şait olmadım bayağı bi arkadaşla görüştüm herkeste bu sorun var. umarım bu sorunu çözecek biri çıkarda herkes zevkle bu güzel canları besler.
Mesut bey görüştüğünüz kimselerin hepsi CP yem mi kullanmış. Yoksa hep aynı kişilerden alınan yumurtalardan mı. Ben CP yemde kullanıyorum resimlerinide yayınlıyorum bunda saklanacak bir şey olmaması lazım asıl sebebini bilip saklamak daha yanlış değil mi ?
Ara
Cevapla
Mesut TAHA 02-17-2015, Saat: 12:08 AM   
#14
(02-16-2015, Saat: 10:01 PM)Halil ŞAHİN Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(02-16-2015, Saat: 01:32 AM)Mesut TAHA Adlı Kullanıcıdan Alıntı: bir çok arkadaşta bu görüntüde horoz var yayınlamıyor halil bey...

bunlar gibi olan bayağı var diye biliyorum.

tercih meselesi ya ausla yolunuza devam edersiniz yada bu işten vazgeçersiniz yurt dışını bilemem fakat Türkiye'de bu sorunu yaşamayan kimse olduğunu şuana kadar ben şait olmadım bayağı bi arkadaşla görüştüm herkeste bu sorun var. umarım bu sorunu çözecek biri çıkarda herkes zevkle bu güzel canları besler.
Mesut bey görüştüğünüz kimselerin hepsi CP yem mi kullanmış. Yoksa hep aynı kişilerden alınan yumurtalardan mı. Ben CP yemde kullanıyorum resimlerinide yayınlıyorum bunda saklanacak bir şey olmaması lazım asıl sebebini bilip saklamak daha yanlış değil mi ?
EN AZINDAN BEN KULLANMADIM AMA KIZARMA OLDU.
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 04-12-2015, Saat: 11:13 PM   
#15
Arkadaşlar bu konuda sizi bilgilendireceğim. Bir markaya bağlı değildir, tüm ticari yemlerde benzer etkiler söz konusu olabilir.

Öncellikle şu linklere ön bilgi kısaca bir göz atın. sadece görsel olarak bakmanız yeterlidir.

https://www.dsm.com/markets/anh/en_US/pr...oiler.html

http://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/for...eni-kanaru

http://www.alibaba.com/product-detail/Su...79201.html

http://www.avian.nl/EN/Pure-Red-CAROPHYLL.html

Karoten, C40H56 formüllü birbiriyle ilişkili birkaç bileşik için kullanılan bir terimdir. Karoten, fotosentez için önemli bir fotosentetik pigmenttir. Soğurduğu ışığı klorofile aktararak fotosenteze katkıda bulunur. Havuç ve çoğu başka sebze ve meyvelerin turuncu renginden sorumludur.

Kimyasal olarak karoten bir terpendir, sekiz izopren birimden biyokimyasal olarak sentezlenir. Başlıca iki türü vardır, bunlar Yunan harfleri ile belirtilir: alfa-karoten (α-karoten) ve beta-karoten (β-karoten). Gama, delta ve epsilon- (γ, δ ve ε-) karotenler de vardır. beta-karoten iki retinil gruptan oluşur ve ince bağırsak mukozasında beta-karoten dioksijenaz tarafından yıkıma uğrayıp bir tür A vitamini olan retinole dönüşür.

Karoten karaciğerde depolanıp gerekli olduğu zaman A vitaminine dönüşebildiğinden bir provitamin sayılır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Karoten

A VITAMINI ve KAROTENLER
A vitamini ilk bulunan vitamindir. 1913 yılında büyüme faktörü olarak tanımlanmasına
rağmen kimyasal yapısı 1930 da tanımlanabildi. Wisconsin Üniversitesinden McCollum ve
Davis ile Yale Üniversitesinden Osborne ve Mendel eĢzamanlı olarak A vitaminini buldular.
Deney hayvanlarının günlük besinlerinden doğal yağlar çıkarıldığında bunların sağlıklarının
bozulduğunu gözlemlediler. Büyüme ve geliĢme sorunlarına ek olarak bağıĢıklık sistemleri de
zayıflamıĢtı. Ayrıca bu kısıtlanmıĢ rejim nedeniyle hayvanlarda ciddi göz iltihabı görüldü.
Kısıtlamaya son verilip tereyağı ve balık yağı günlük beslenme programına eklendi. Her Ģeyin
hızla düzeldiği görüldü. Önceleri enfeksiyonları önlediği bilinen A vitamini Ģimdilerde
bağıĢıklık sisteminin baĢlıca belirleyicisi olma özelliğini kazandı. A vitamini gibi karotenler
de bağıĢıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Bazı karotenler A vitaminine
dönüĢebilmektedir.
Karotenler
Karotenler doğal oluĢan pigmentler içinde en fazla çeĢidi olan gruptur. Bunlar oldukça
renkli ( kırmızı-sarı) yağda çözünebilen bileĢiklerdir. Sebze ve meyvelerin renk, koku ve
tatlarını verirler. Fotosentez yapan tüm canlılar bunu karotenler yardımıyla
gerçekleĢtirmektedir. Bu bileĢikler yalnızca fotosentezde rol oynamakla kalmayıp fotosentez
esnasında ortaya çıkan sayısız serbest radikallere karĢı da canlıyı korumaktadırlar.
Bu güne kadar 600 den fazla karotenoid tanımlanmıĢtır. Bunlardan sadece 30–50 sinin
A vitamini aktivesi vardır. Önceleri, bir karotenin biyolojik aktivitesinin, dönüĢtüğü A
vitaminiyle aynı olduğu düĢünülüyordu. Ancak yapılan yeni çalıĢmalar karotenlerin bunun
dıĢında birçok farklı fonksiyonlarının olduğunu göstermiĢtir. Beta-karoten, provitamin A
aktivitesi nedeniyle karotenoidlerin en aktifi olarak tanımlanmıĢtır. Ancak daha fazla anti
oksidan etkiye sahip diğer karotenler de vardır.

Retinol
A vitamini yağda çözünebilen berrak sarı bir kristaldir. A vitamininin gözün retinasında
görevli alkol formuna retinol denir. Retinol doğal olarak uzun zincirli halde bulunur.
Retinol’un aldehit formu retinal (Retinaldehid) olarak isimlendirilir. Retinolun asidik
formuna retinoik asit denir. Retinal görmede, retinol üremede, retinoik asit ise büyüme ve
diferansiasyon gibi diğer fonksiyonlarda görevlidir.

Retinoik asidin sentetik formları birçok cilt sorununun tedavisinde kullanılmak üzere
geliĢtirilmiĢtir. Son zamanlarda ise bazı kanser türleri tedavisinde kullanılmaktadır.
Besin kaynakları
A vitamini kaynakları karaciğer, böbrek, süt ve tereyağıdır. Provitamin A kaynakları;
yeĢil yapraklı (ıspanak ve kara lahana) sebzeler ve turuncu renkli (havuç, patates, kabak)
sebzelerdir.
Karotenler yeĢil bitkilerin klorofillerinde protein ve yağlara bağlı olarak bulunur. Beta
karoten yeĢil bitkilerde en çok bulunan A vitamini formudur. Daha koyu yeĢil renkli sebzeler
daha fazla karoten içermektedirler. Turuncu renkli meyve ve sebzelerden (havuç, kayısı,
mango, patates, kabak) daha koyu turuncu olanları daha fazla provitamin A içermektedir.
YeĢil sebzeler yüksek oranda ksantofil içerdiğinden provitamin A aktivitesi azalmıĢtır.
Kırmızı ve mor meyve ve sebzeler ( domates, kırmızı lahana, böğürtlen ve mor erik) çok
miktarda A vitaminsiz pigment içerir (flavonoidler gibi).Tahıllar ve baklagiller de önemli
karotenoid kaynağıdır
Hayvansal gıdalarda da karotenoid bulunur. Örneğin balık, yumurta sarısı, kabuklu
deniz hayvanlar ve kümes hayvanlarında bulunur. Karotenoidler gıdalara renk vermek için
sıkça kullanılmaktadır.

Emilim
A vitamini besinlerde genelde yağ asidi esteri Ģeklinde bulunur. Sindirim olayında
hidrolize olur. Serbest A vitamini olarak emilir. Birçok faktör A vitamini ve karotenlerin
emilimini etkiler. Retinolün aksine karotenler emilim için safra asitlerine gereksinim duyar. A
vitamini ve karotenlerinin emilimini etkileyen diğer faktörler Ģunlardır: gıdalarda bulunan
yağ, protein ve antioksidan miktarı ile barsak lümeninde bulunan pankreatik enzimler, safra
asidi ve mukoza hücrelerinin geçirgenliğidir. Diyetle alınan A vitamininin emilim oranı %
80-90’dır. Bunun aksine beta karotenin emilim oranı ise % 40–60 arasıdır
Karotenlerin A vitaminine dönüştürülmesi
Provitamin A’nın A vitaminine dönüĢmesi protein durumu, tiroit hormonları, çinko
ve C vitaminine bağımlıdır. Serumdaki retinol seviyesi yeterli ise karoten alımı arttıkça,
dönüĢüm azalır. Beta karoten, karoten dioksigenaz isimli enzim ile iki molekül retinale
parçalanır. Retinal daha sonra retinola dönüĢür.
Taşınma, Depolanma ve Atılım
A vitamini karaciğere ulaĢtığında Ito hücrelerinde depolanır. A Vitamini’nin %90’ı
karaciğerde depolanırken %10’u diğer dokularda depolanmaktadır. Dokularda ise %96’sı
Retinil ester (Retinol+Serbest Yağ Asiti), %4’ü de serbest halde depolanır. Vücudun daha
fazla A vitaminine ihtiyacı olunca retinil esteri parçalayan bir enzim, retinolü retinal bağlayıcı
protein’den (RBP) ayırır. Bağlı retinol daha sonra kana salınır. Kanda 1\1 oranında
prealbuminle kompleks yapar.
Retinalin mobilizasyonu için diyetle, protein ve çinko alınması gereklidir. RBP’in ve
prealbumin’in yarı ömrü 12 saatten daha kısadır. Bu onları, protein- kalori eksikliğinde ya da
protein metabolizma bozukluklarında önemli bir konuma getirmektedir.

Çinko ya da E vitamini eksikliği, A vitamini metabolizmasını bozmaktadır. Çünkü bu
iki besin A vitaminin emilim, taĢınma ve hareketlerinde önemli bir rol oynar.
Ara
Cevapla
Emre OZCICEKCI 04-13-2015, Saat: 01:38 AM   
#16
Amerika birlesik devletleri FDA bu konuyu oldugu gibi aciklamis burda,


HHS
U.S. Department of Health and Human Services
FDA
U.S. Food and Drug Administration
Protecting and Promoting Your Health

Home Animal & Veterinary Safety & Health Product Safety Information
Questions and Answers Regarding 3-Nitro (Roxarsone)

What did FDA announce?

FDA announced that Alpharma, a subsidiary of Pfizer Inc, will voluntarily suspend sale of the animal drug 3-Nitro (Roxarsone) in response to a new FDA study of 100 broiler chickens that detected inorganic arsenic, a known carcinogen, at higher levels in the livers of chickens treated with the drug 3-Nitro (Roxarsone) than in untreated chickens. FDA officials stress that the levels of inorganic arsenic detected were very low and that continuing to eat chicken as 3-Nitro is suspended from the market does not pose a health risk.
Back to the top

What does this new information mean to someone who regularly consumes chicken? Should I be concerned?

Continuing to eat chicken as 3-Nitro is suspended form the market does not pose a health risk. The levels of inorganic arsenic found in chicken livers were very low.
Back to the top

Should consumers stop eating chicken in response to this announcement?

No. FDA does not believe there is a need to stop eating chicken or to conduct a recall of chicken already in commerce.
Back to the top

What is 3-Nitro?

3-Nitro (Roxarsone) is an arsenic-based animal drug, manufactured by Alpharma LLC, a subsidiary of Pfizer Inc. It is approved to help prevent coccidiosis when used in combination with certain animal drugs. Coccidiosis is a parasitic disease that infects the intestinal tracts in poultry and can lead to death in poultry. 3-Nitro is also approved for weight gain, feed efficiency and improved pigmentation in chickens.
Back to the top

What is arsenic?

Arsenic is an element that is present in the environment as a naturally-occurring substance or as a result of contamination from human activity. It is found in water, air, and soil in organic and inorganic forms.
Back to the top

Is one type of arsenic more harmful than the other?

Yes. The inorganic form is more harmful than the organic form, and has been found to be a human carcinogen. Organic arsenic is not known to be carcinogenic. Organic arsenic is the form of arsenic that is the active ingredient in approved arsenic-based animal drugs, including 3-Nitro (Roxarsone).
Back to the top

Are there animal drugs approved with arsenic in them?

Yes. 3-Nitro (Roxarsone) was the first arsenic-based product approved for use in animal feed and is currently the most commonly used arsenic-based animal drug. Other arsenic-based drugs that are approved for use in food-producing animals (poultry and swine) include nitarsone, arsanilic acid, and carbarsone. Current data indicate that only the 3-Nitro and nitarsone products are being marketed. These drugs all have forms of organic arsenic--the form of arsenic that is less toxic and not carcinogenic--as their active ingredient.
Back to the top

When were these animal drugs approved?

FDA approved the use of products containing arsenic many years ago. The first approval for 3-Nitro (Roxarsone), NADA 005-414, was on March 21, 1944. There have been several subsequent approvals for 3-Nitro (Roxarsone) for combination use, the most recent being 2009.
Back to the top

What are arsenic-based animal drugs used for?

Animal drugs containing arsenic are approved for use in animal feeds for chickens, turkeys, and pigs (most common use is in broiler chickens). In poultry, they are approved for growth promotion, feed efficiency and improved pigmentation; they are also approved in combination with other drugs to prevent coccidiosis.
Back to the top

How could FDA approve arsenic as safe for consumption in an animal intended for food?

The scientific understanding at the time of approval was that the organic arsenic in 3-Nitro (Roxarsone) would be excreted as organic arsenic, which is not known to be a carcinogen. Until recently, scientific evidence indicated that animals exposed to organic arsenic rapidly excrete the compound in its original form--as organic arsenic. FDA approved the product at doses and withdrawal times that, based on this available information, allowed for the safe and effective use of the product when used according to the label directions.
Back to the top

What kinds of studies were done at the time of approval to determine the safety of 3-Nitro (Roxarsone)?

FDA completed food safety assessments and established tolerances for the presence of total arsenic in animal-derived food; the tolerances assumed that arsenic present was organic arsenic. These studies included chronic toxicity, reproductive toxicity, and carcinogenicity studies of 3-Nitro (Roxarsone) in laboratory animals. These studies showed that 3-Nitro (Roxarsone) did not induce tumors in laboratory animals when those animals were fed 3-Nitro (Roxarsone) daily over the lifetime of the laboratory rodents.
Back to the top

How are tolerance levels established?

A tolerance is the maximum amount of a veterinary drug and its related metabolites that can remain in food from animals treated with a new animal drug. FDA evaluates data about the safety of consuming residues of the drug over a lifetime. Based on these calculations, FDA determines the concentration of drug residue that may be safely consumed in the food; this is called the tolerance.
Withdrawal times are established by conducting studies to determine the concentrations of the residues in the edible tissues of treated animals at various times after treatment has ended. These studies provide information to set a withdrawal period for the drug that will result in residues in edible tissues below the tolerance. Products containing 3-Nitro (Roxarsone) have a 5-day withdrawal period. This means that chickens may not be slaughtered for food until five days after the drug has been withdrawn from the feed.

Back to the top

Why did the FDA decide to conduct studies on what happens to 3-Nitro (Roxarsone) fed to chickens?

FDA conducted the study in response to scientific reports that organic arsenic, a less toxic form of arsenic present in 3-Nitro (Roxarsone), could transform into inorganic arsenic. Scientists from FDA’s Center for Veterinary Medicine (CVM) and Center for Food Safety and Applied Nutrition (CFSAN) followed up on those reports by developing a new analytical method capable of detecting very low levels of inorganic arsenic in edible tissue. Using that method, FDA scientists recently found that the levels of inorganic arsenic in the livers of chickens treated with 3-Nitro (Roxarsone) were increased relative to levels in the livers of the untreated control chickens.
Back to the top

How does FDA regulate carcinogenic compounds used in food-producing animals?

Under the Delaney Clause for new animal drugs of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act, FDA cannot approve any compound for use in food-producing animals where the drug or its metabolites has been found to induce cancer. There is an exception, commonly referred to as the DES proviso. The DES proviso carves out an exception to the Delaney Clause allowing cancer-causing compounds (or compounds with cancer-causing metabolites) to be used in food-producing animals if 1) the drug does not harm the animal and 2) tests approved by FDA do not detect residues of the drug in any food from the animal. The Federal Food Drug and Cosmetic Act governs the withdrawal of approval of a new animal drug application, after due notice and an opportunity for hearing, where new evidence shows that the Delaney Clause applies.
Back to the top

What studies did FDA do?

CVM conducted a study in chickens to determine whether treating chickens with 3-Nitro (Roxarsone) in feed according to the approved labeling results in increased levels of inorganic arsenic in edible tissues. The study involved 100 chickens fed either the medicated feed (containing 3-Nitro (Roxarsone) at the approved dose or a control feed (without 3-Nitro (Roxarsone) for a six week period. Tissue samples were collected at Day 0, Day 3, and Day 5 (the relevant time point for food consumption).
Back to the top

When were the studies conducted?

The study began in September 2009. Data collection, analysis, and peer evaluation of the analytical method were completed in December 2010. The final report for the study was completed in February 2011.
Back to the top

What is the withdrawal time for 3-Nitro (Roxarsone) in chickens?

The withdrawal time for 3-Nitro (Roxarsone) in chickens is 5 days, which means that chickens cannot be fed medicated feed containing 3-Nitro (Roxarsone) within 5 days of being slaughtered for food.
Back to the top

What test method was used to measure the tissue samples?

FDA scientists at the Center for Veterinary Medicine and Center for Food Safety and Applied Nutrition developed a test method capable of measuring very low levels of inorganic arsenic in edible tissue. This test method uses state-of-the-art instrumentation (ion chromatography inductively coupled plasma mass spectrometry) to identify and measure very low levels (less than 10 ppb) of inorganic arsenic in the presence of much higher concentrations (nearly 2 ppm or 2000 ppb) of 3-Nitro (Roxarsone). This method, specifically developed for the analysis of liver samples, was evaluated and validated by a second laboratory, FDA’s Office of Regulatory Affairs (ORA) Forensic Chemistry Center.
Back to the top

What was the outcome?

FDA analyzed liver tissue from the chickens in the study to determine whether residues of the inorganic form of arsenic could be detected. This analysis indicated that inorganic arsenic was present at higher levels in the livers of chickens treated with the drug 3-Nitro (Roxarsone) than in untreated chickens. No measurable residues of inorganic arsenic were present in the livers from the untreated control chickens. Because of technical limitations of the method, the method was not used to measure inorganic arsenic levels in chicken muscle. However, levels of total arsenic (both organic and inorganic) measured in muscle using appropriate methods found substantially lower levels of total arsenic in muscle than in liver, reflective of the typical distribution of veterinary drug residues at higher levels in liver and kidney than in muscle.
Back to the top

Why didn’t FDA’s study test chicken muscle for the presence of inorganic arsenic?

Given the inherent differences between various tissues (e.g., liver, kidney, muscle), analytical methods often need to be developed or customized to function for a particular tissue or tissues. Due to technical difficulties in developing an analytical method for muscle tissue, FDA focused its attention on liver when it developed and validated its method for detecting inorganic arsenic in edible tissue.
Back to the top

What is FDA doing as a result of this study?

FDA advised Pfizer of the study findings and the agency concerns. The company decided to voluntarily initiate a plan to suspend sale of the product and to facilitate an orderly process for suspending use of 3-Nitro (Roxarsone). This plan provides for maintained sales of the product for 30 days (from date of this announcement) before suspension. Maintaining sales for this period will not pose a risk to human health and will provide time for animal producers to identify and transition to other treatment strategies and will help assure that animal health and welfare needs are met. In conjunction with voluntary suspension of the product, the company is working with FDA to examine all relevant scientific data regarding the use of this product in animals.
Back to the top

What is the FDA recommending in light of the study results?

FDA officials stress that the levels of inorganic arsenic detected in the study were very low and that continuing to eat chicken as 3-Nitro is suspended from the market does not pose a health risk. USDA also conducted an analysis that confirms FDA’s findings that the risk is very low. Consumers do not need to take any action.
In conjunction with discontinuing sale of the product, the sponsor is working with FDA to examine all relevant scientific data regarding the use of 3-Nitro (Roxarsone) in animals.

Back to the top

Where can I obtain a copy of the study?

The study report is available on CVM’s website.
Back to the top

Are 3-Nitro (Roxarsone) or other arsenic-based drugs used in other food-producing species? What are the implications of the study for use in those species? What is FDA going to do?

Arsenic-based animal drugs are approved for use in chickens, turkeys, and pigs. The sponsor is working with FDA to examine all relevant scientific data regarding the use of arsenic-based drugs in animals.
Back to the top

If 3-Nitro (Roxarsone) is not available, what will be the impact on the poultry industry?

3-Nitro (Roxarsone) is primarily used to improve the effectiveness of the animal drugs, narasin or salinomycin, to control coccidiosis, a parasitic disease that infects the intestinal tracts of poultry and can lead to death in animals. 3-Nitro (Roxarsone) is also approved for weight gain, feed efficiency and improved pigmentation. Suspending sale of Roxarsone may cause producers to rely more heavily on existing anticoccidial drugs or seek alternatives for controlling the disease through vaccines, better management practices, or other technologies. FDA is working closely with USDA and the manufacturer of 3-Nitro (Roxarsone) in an effort to minimize impacts on the poultry industry to the extent possible.
Back to the top

What has Pfizer decided to do in response to FDA’s findings?

The company has decided to voluntarily initiate a plan to suspend sale of the product and to facilitate an orderly process for suspending use of 3-Nitro (Roxarsone) in the U.S. This plan provides for maintained sales of the product for 30 days (from date of this announcement) before discontinuation. Maintaining sales for this period will provide time for animal producers to identify and transition to alternative therapy strategies and management practices, and will help assure that animal health and welfare needs are met.
Back to the top

While Pfizer has suspended sale of 3-Nitro (Roxarsone) in the U.S., it continues to manufacture and export roxarsone overseas. How should our international partners view this?

FDA is taking steps to alert our international partners about our research findings. They will then make their own decisions regarding what actions to take, if any, with respect to this product within the context of their own communities and regulatory systems.
Back to the top

Safety & Health
Product Safety Information
Adverse Drug Experience (ADE) Reports
Animal Drug Shortage Information
Arsenic-based Animal Drugs
Bovine Somatotropin (BST)
Dear Doctor Letters
Letters to Veterinary Professionals
Risk Minimization Action Plans (RiskMAPs) for Approved Products
Steroid Hormone Implants Used for Growth in Food-Producing Animals
Veterinary Medication Errors
Veterinary Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs)
Page Last Updated: 04/01/2015
Note: If you need help accessing information in different file formats, see Instructions for Downloading Viewers and Players.
FDA
Accessibility
Careers
FDA Basics
FOIA
No Fear Act
Site Map
Transparency
Website Policies
U.S. Food and Drug Administration
10903 New Hampshire Avenue
Silver Spring, MD 20993
1-888-INFO-FDA (1-888-463-6332)
Contact FDA
Subscribe to FDA RSS feeds Follow FDA on Twitter Follow FDA on Facebook View FDA videos on YouTube View FDA photos on Flickr
FDA Archive
Combination Products
Advisory Committees
Regulatory Information
Safety
Emergency Preparedness
International Programs
News & Events
Training & Continuing Education
Inspections & Compliance
Federal, State & Local Officials
Consumers
Health Professionals
Science & Research
Industry
'bir gün gelir herkes kendi yoluna gider,
 her şey nasıl başladıysa öyle biter'...
MAİL : emreozcicekci@hotmail.com
Ara
Cevapla
Emre OZCICEKCI 04-13-2015, Saat: 01:51 AM   
#17
Bu kiside olayin ciddiyetini anlatiyor, butun yan etkilerini amacini yazmis, devleti izin verdigi icin sorumlu tutuyor,

What Was Arsenic Doing in Our Chicken, Anyway?
35 OCT 10, 2013 10:57 AM EDT
By James Greiff
It might seem like cause for cheer that the U.S. Food and Drug Administration has ordered the withdrawal of most drugs containing arsenic fed to chickens, turkeys and hogs. After all, getting a well-known poison out of the food chain seems like just the sort of thing the agency should be doing.

Temper your enthusiasm: First, one of the four drugs banned will stay on the market and continue to be fed to turkeys. Equally disturbing, the FDA acted only after food-safety groups threatened to sue, and almost four years after the agency was presented with a petition asking that arsenic-based drugs be withdrawn right away. The makers of the drugs were actually ahead of the FDA: They had voluntarily pulled three of them from the U.S. market a couple of years ago.

Why arsenic was even in animal feed in the first place is fairly shocking, though perhaps not so much given how industrial farms raise much of the food we eat. Since the 1940s, farmers have fed arsenic to animals as a way to promote growth and weight gain with less feed. Arsenic apparently helps fight some diseases and aids in tissue and vascular development, making the muscle of animals look more appealing to consumers. Historically, about 70 percent of the poultry raised in the U.S. has been fed arsenic-based drugs.

Although the type of arsenic fed to animals may not itself be a carcinogen, after being consumed it gets converted into a form that the scientific evidence suggests is. This is part of what finally persuaded the FDA to act.

Just as troubling as evidence that trace arsenic might be in the meat we eat is what happens to the toxin once it is passed through as animal waste. Some of the waste is used as fertilizer, or isn't properly disposed of, leading to arsenic in soil, water and crops.

Things get worse. The FDA's arsenic foot-dragging practically looks like a sprint compared with how the agency has responded to demands that it force farmers to stop the routine overuse of antibiotics in farm-animal feed. In the early and mid-1970s, amid signs that some bacteria were becoming resistant to antibiotics, the FDA decided to order a phase-out of penicillin and tetracycline for certain uses. These drugs, like arsenic, are used to promote animal weight gain.
Instead of following through and enforcing its own decision, the FDA bowed to pressure from Congress and drugmakers and did nothing for 35 years.

Just as troubling is that when a food-safety group sued, the FDA fought back. Even now, more than 1 1/2 years after losing in court, the agency is appealing the order that the FDA comply with its own decision.

Meanwhile, the FDA has embarked on a half-way effort to wean farmers from penicillin and tetracycline. Instead of ordering the withdrawal, the FDA in 2012 told drug makers, animal-feed suppliers and farmers to voluntarily stop the use of the two drugs to promote weight gain and growth during the next three years. (The drugs can still be used to treat sick animals or prevent illness.) The trouble with this is all the farms need to continue feeding antibiotics to animals is a compliant veterinarian to give the go-ahead.

The real mystery here is why the FDA just can't bring itself to do what it deemed necessary more than a generation ago. So, next time you hear someone worrying that the current government shutdown has caused the agency to stop functioning, you can reassure them with the fact that, even when fully funded, the FDA isn't keeping us all that safe.

(James Greiff is a member of Bloomberg View's editorial board. Follow him on Twitter.)
'bir gün gelir herkes kendi yoluna gider,
 her şey nasıl başladıysa öyle biter'...
MAİL : emreozcicekci@hotmail.com
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 04-13-2015, Saat: 01:40 PM   
#18
Ticari tavukçulukta tavuk etinin kırmızı olması, yumurta sarısının daha koyu olması, yurd dışı taleplerine göre balık etinin kırmızı olması, balık yumurtası yani havyarın daha kırmızı olması için yemlerde karoten kullanıyoruz. ticari adı carophyll pink, lucantin pink, carophyll red ve carophyll yellow olan genel adı ile astaxanthin renklendirici karotenik yem katkıları kullanmaktayız. Etken madde astaxanthin bir renk pigmentidir. Piyasada sentetik ve organik olarak iki tipi bulunmaktadır. Sentetik organik olandan daha ucuz olduğu için bir çok firmanın sentetik astaxanthin kullandığını düşünüyorum. Üretim aşamasında bir ton yeme 700-1000 gram katılmaktadır.etken maddesi yüzde 10 olduğumdan bir ton yeme 70-100 gram astaxanthin kullanılmış olur. balık yeminde kullandığımız carophyll pink kg fiyatı 380 euro civarındadır. bu yemi tüketen balıkların etleri 21 günde istenilen ton rengine ulaşır. Renk kartelası ile balığın rengi kontrol edilir, eğer yem kesilirse bir ay sonra tekrar beyaz rengine döner. tavuk yemlerinde kullandığımız red ve yellow yani kırmızı ve sarı renklendiriciler daha ucuzdur, bir ton yeme 1-5 kg kadar kullanılır. etken maddesi yüzde 1 dir. Akvaryum yemlerinde süs balıklarının kırmızı, pempe, sarı renkerinin daha canlı olması için yine astaxanthin ürünleri kullanmaktadır. Süs kuşlarını tüy renklerini daha canlı göstermek içim astaxanthin kullanılmaktadır. Marketten aldığımız tavuk etleri, yumurtalar astaxanthinlidir. Bu etken madde havuç, kırmızı biber, kırmızı turp gibi birkilerde bulunmaktadır. hergün düzenli olarak bu bitkilerden beslenen tavuklarda bu renk pigmentini almış olur, köy tavuklarını etinin kahve kırmızı olmasının sebebi budur.
Ara
Cevapla
Ahmet BULUT 04-13-2015, Saat: 03:31 PM   
#19
bizim gibi amatörler ticari yem kullanıyor her zaman başka alternatif yok
kendimiz yapalım derken işin içinden çıkamıyoruz rasyonu hazırlamak ayırı dert hepsinin temini ayırı dert çekmek kırmak vs ayrı en önemlisi yumurta performansı istenilen sevileyerde olmuyor
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 04-13-2015, Saat: 08:52 PM   
#20
çözüm yok değil, çözüm var, çare var,
Ara
Cevapla


ticari yemin süs tavukları üzerindeki etkileri- Bu AUSTRALORP sizce Nasıl ? Konusu Araçları
Direk Link
HTML Link
BBCode Link
Paylaş


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  SİZCE BU YEM NASIL Ahmet ÖDÜBEK 24 13,517 09-12-2014, Saat: 01:51 PM
Son Yorum: Mustafa SARPKAYA
  Hazır yemden tahıl karışımına geçiş nasıl olmalı? Abdullah GÖKPINAR 3 2,738 08-04-2014, Saat: 01:13 PM
Son Yorum: Abdullah GÖKPINAR
  kendi yemimi nasıl yaparım...? Suleyman BALCİ 7 5,078 02-18-2014, Saat: 01:37 PM
Son Yorum: Mustafa SARPKAYA
  Mısırın Tavuğa Etkileri Ahmet BULUT 16 12,523 06-01-2012, Saat: 07:29 PM
Son Yorum: Kadir YAVUZ

Hızlı Menü: