Konu Bilgileri
Konu: YEM-RASYON-HAMMADDELER Yazar: İsa YILDIRIM
Okunma: 144524 Yorum: 184
Konuyu Okuyanlar: 8 Ziyaretçi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 2 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

İsa YILDIRIM 06-24-2013, Saat: 04:43 PM   
#1
Sitemizde yem ile yazılan yazıları gözden geçirdim. Doğrular var yanlışlar var. Herkesin farklı görüşü, uyguladığı yemleme yöntemleri var. Edinilen güzel veya acı tecrübeler var. Bu başlıkta bu yöntemleri irdeleyeceğiz. Doğruları bulacağız, yanlışları terk edeceğiz. Yem hakkındaki her şeyi burada tartışacağız. Piyasadaki yemleri yorumlayacağız. Piyasada bulanan yemler nedir, formül nedir,rasyon nedir nasıl hazırlanır, hangi hammaddeler kullanılır, rendering ürünleri kullanılıyor mu, üretim proses aşamaları nelerdir, yararları zararları nelerdir, çiftliklerde üretilen yumurta ve beyaz et sağlıklımı,helal mi , kendimiz tavuklarımıza rasyon hazırlayabiliri miyiz, hangi hammaddeler gerekli, hammaddeler nerelerden bulunur, tavuklarımızın doğumunda ölümüne kadar gerekli besin değerleri nedir?
İhtiyaç olan enerji, protein, vitamin ve mineralleri nasıl hesaplayacağız. Elimizdeki hammaddelerin besin değerleri nedir, elimizdeki yem veya hammaddeleri nasıl analiz edeceğiz. hayvanlarımızın günlük besin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor muyuz?
Bu soruların cevaplarını arayacağız.
Ara
Cevapla
Tevfik ERCAN 06-24-2013, Saat: 05:12 PM   
#2
Ahanda çok güzel bir konuya değinmişsin yanılmıyorsam bu iş senin uzmanlık alanın bence sen engin bilgi ve tecrübelerini bize aktarmaya hemen başla
ÇANAKKALE
Ara
Cevapla
Aytaç Keçeci 06-24-2013, Saat: 06:33 PM   
#3
İşin Ehlinden İsabet Bir Konu... Şahsen Ben Bu Hobiye Başladığım Zamanlarda Sadece Buğday Veriridim. Bazende Mısır Kırığı. Ama Zamanla Fabrika Yemlerine Geçiş Yaptım... Buğdayla Beslerken Zaman Zaman Ölümler Oluyordu, Ama Fabrika Yemi Kullanırkende Ölümler Azalmadı....
MAİL : aytackececi@kuluckaclub.com
Kümesi: http://www.kuluckaclub.com/forum-aytac-kececi
Ara
Cevapla
Ahmet BULUT 06-24-2013, Saat: 06:44 PM   
#4
(06-24-2013, Saat: 06:33 PM)Aytaç KEÇECİ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İşin Ehlinden İsabet Bir Konu... Şahsen Ben Bu Hobiye Başladığım Zamanlarda Sadece Buğday Veriridim. Bazende Mısır Kırığı. Ama Zamanla Fabrika Yemlerine Geçiş Yaptım... Buğdayla Beslerken Zaman Zaman Ölümler Oluyordu, Ama Fabrika Yemi Kullanırkende Ölümler Azalmadı....

kendi halina saldım çayıra yap bu sefer belki azalırSmile
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 06-24-2013, Saat: 09:49 PM   
#5
(06-24-2013, Saat: 05:12 PM)Tevfik ERCAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ahanda çok güzel bir konuya değinmişsin yanılmıyorsam bu iş senin uzmanlık alanın bence sen engin bilgi ve tecrübelerini bize aktarmaya hemen başla

evet Tevik bey. yanılmıyorsunuz.büyükbaş,küçükbaş,kanatlı,balık(çupra,levrek,alabalık),akvaryum yemleri konusunda 22 yıllık mesleki geçmişim var. Tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım. Yem konusuna giren tüm sorularınıza cevap verebilirim. Bilmediğim konularda sorabileceğim her daldan mühendis mesai arkadaşlarımız da var. Fakat hobi tavukçuluk konusunda sitede çok iyi arkadaşlar var. Benimde sizlerden öğreneceğim çok şeyler var.

(06-24-2013, Saat: 06:33 PM)Aytaç KEÇECİ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İşin Ehlinden İsabet Bir Konu... Şahsen Ben Bu Hobiye Başladığım Zamanlarda Sadece Buğday Veriridim. Bazende Mısır Kırığı. Ama Zamanla Fabrika Yemlerine Geçiş Yaptım... Buğdayla Beslerken Zaman Zaman Ölümler Oluyordu, Ama Fabrika Yemi Kullanırkende Ölümler Azalmadı....

Aytaç Bey inşallah hepsine deyineceyiz. Elbette kanatlılara sadece buğday ve mısır vermek yetersiz beslenme demek. Herkese önerim kendi uygun rasyonu yapıncaya kadar ya da artık yemi işini öğrenen kadar hayvanlarına mutlaka fabrika yemi verelim. Fabrika yemlerinde gerekli tüm besin değerleri dengelenmiştir. Fabrika yemi kullanmaya devam ederken, hep beraber acaba ne yaparsak fabrika yeminden kurtuluruz ve fabrika yeminden daha sağlıklı ve yeterli değerlerde yem yapabilirizi arayacağız.

(06-24-2013, Saat: 06:44 PM)Ahmet BULUT Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(06-24-2013, Saat: 06:33 PM)Aytaç KEÇECİ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İşin Ehlinden İsabet Bir Konu... Şahsen Ben Bu Hobiye Başladığım Zamanlarda Sadece Buğday Veriridim. Bazende Mısır Kırığı. Ama Zamanla Fabrika Yemlerine Geçiş Yaptım... Buğdayla Beslerken Zaman Zaman Ölümler Oluyordu, Ama Fabrika Yemi Kullanırkende Ölümler Azalmadı....

kendi halina saldım çayıra yap bu sefer belki azalırSmile

Ahmet Bey; aslında "saldım çayıra mevlam kayıra" yemleme yöntemi hapsedip sadece buğday vermekten daha iyidir. Çünkü tavuklarda buğday ve mısırı sindiremezler. sindirememekten kasdımız yüzde yüz yararlanamazlar kısmen sindirirler. Çünkü tavuğun sindirim sisteminde buğday mısır gibi tahılların proteinini parçalaycak enzimler mevcut değildir. Mesela tavuğa 14 protein 100 gr buğday verdiniz. Diğer bir tavuğada 14 proteinli 100 gr yem verdik. 100 gr buğdayda 14 gr bitkisel protein vardır. Ama sadece buğday proteini olup aminoasitler açısından fakirdir. Tavuk bunun yüzde 50 sindirebilir. yani 14 gram proteinin 7 gramını kullanır 7 gramı dışkıyla atılır. O dışkı analiz edilse protein bulunur. Tavukta günlük protein ihtiyacını karşılayamaz. 100 gr yemde ise yine 14 gram protein vardır. Ama bu 14 gram protein hem hayvansal hemde bitkisel kökenlidir. Tamamem bitkisel kökenlide olsa fabrika yemlerinin içinde hangi tahılları kullanıyorsa o tahılların proteinini parçalayacak enzimler yeme ilave edilir. Bu hormon değildir. Bizim midemizde bulunan tavukalarda bulunmayan enzimlerdir. insan vücüdu bu enzimleri üretir. İnsanın midesi en gelşmiş canlı midesidir. bitkisel ve hayvansal tüm proteinleri parçalayacak tüm enzimler insan vücudunda üretilir. tavuk üretmemez. dışardan vermek gerekir. Her tahılın enzimi farklıdır. Bize multi enzim olarak tüm tahılların enzimleri karıştırılmış premix olarak gelir. tona 1-2 kg olarak kullanırız.
şimdi14 proteinli 100 gram fabrika yemi yiyen tavuğa gelelim. 100 gr 14 proteinli yemde 14 gr protein mevcuttur. Yemde gerekli enzimlerde olduğu için tavuk bunun yüzde 90 sindirir. yaklaşık 13 gram protein almış olur. İçersinde hayvansal protein kaynaklarıda olduğu için tavuk daha iyi beslenir. Zaten hayvansal proteinleri hiç enzim verilmesede dahi yüzde 90 sindirir.
sonuç itibari ile diyebilir ki:
1. balıklar ve tavuklar hayvansal proteinleri hiçbir enzim vermeden doğal olarak yüzde 90 sindirebilirler.
2. balıklar ve tavuklar bitkisel proteini sindirmezler. vücutlarında bunların proteinlerini parlayacak enzim bulunmadığından sindiremezler.
3. balıkların ve tavukların mutlaka hayvansal proteine ihtiyacı vardır.
balık ve tavuk yemlerinin proteinlerinin en az yüzde 50 si hayvansal protein olmalı, bitkisel bölümü için enzim ilave edilmeli.
4. inekler bitkisel proteini sindirebilirler. İnekler en ucuz bitkisel proteinleri sindirerek en pahalı hayvansal proteinlere çeviren en mükemmel canlıdır. Midelerinde bitkisel proteini parçalayacak enzimler mevcuttur. Hayvansal proteninide sindirebilirler fakat ineklere hayvansal protein vermek doğru değildir.
not: bazı yem markalarında sindirilebilir protein yüzdesi yazmaktadır. Mesela 45 proteinli alabalık yemi etiketinde sindirilebilir protein yüzde 80 yazıyorsa bu yemi labarutuvara analiz ettirdiğimizde 45 protein buluruz. Fakat hayvana verdiğimizde ise 36 proteine tekabül eder. Bu nedemek: 1000 gram yemde 450 gram protein var. Hayvan 1000 gram yem yediğinde 450 gram protein almış olur fakat bunu 360 gramı kullanılır geri kalan dışkıyla atılır.
Ara
Cevapla
Sami TUNÇKIRAN 06-24-2013, Saat: 11:06 PM   
#6
İsa Bey,
Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
Benimde uzun süredir aklıma takılan soruyu sormak istiyorum;
Çoğumuz ilk günlerden itibaren etlik piliç yemiyle büyütmeye başlıyoruz. Damızlık olarak yumurta üretimi yapacağımız süs ırklarında (örneğin Sussex) yumurta yemine başlamak için doğru zaman nedir? geçiş nasıl olmalıdır?
Karşıyaka, İzmir

Beslediği Türler: Light Sussex
Kümesi: http://www.kuluckaclub.com/konu-light-su...kiran.html
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 06-24-2013, Saat: 11:32 PM   
#7
sadece fabrika yemi veriyorum diyen arkadaşlar:

Artısı :
Evet eğer yeteri kadar yem veriyor iseniz hayvanlarınızın tüm besin ihtiyaçlarını karşılıyorsunuz demektir.
Hem bitkisel , hemde hayvansal protein alıyor,
enzimler alıyor,
içerdiğindeki hammaddelerin içinde bulunan vitaminler haricinde extra vitaminler alıyor,
kemik gelişimi ve yumurta yapımı için gerekli mineralleri alıyor,
hayvasal protein aldığı için aminoasitlerce zengin besleniyor,
lineoilk asiti düzenli aldığı için uygun yaşta cinsel olgunluğa ulaşıyor ve bu yararlı asitler sayesin de sağlıklı yumurta kanalı oluşuyor.
Sindirebilir protein yüksek oluyor.

Eksisi:
1.Bu yemler GDO lu hammadde içerir.
2. Bazı markalar yeme rendering(tavuk kesimhanesinin kan-kemik-tüy-deri-kafa-bacak iç organ atıklarının işlenmesiyle elde edilen) ürünlerini kullanmaktadır. Tavuk kendi kendini yemektedir.
3.Ürün çeşitleri ve markalar çoktur hangi markanın hangi ürününü, hangi çapta, hangi dönemde kullanacağım karışıklığı vardır.
4. Bu yemlerin etlik grubunda olan yemler etlik bir civcivi 38 günde kesim ağırlığına ulaştırmak için üretilmiş ticari bir yemlerdir. Süs tavukçuluğunda bizim böyle bir hedefimiz yok. Süs tavukları için üretilmiş bir ürün yoktur.
5. Bu yemlerin yumurta grubunda olan yemler en iyi yumurtacı cinslerin en fazla yumurta yapması için geliştirilmiş ticari yemlerdir. Bizim hergün 2 yumurta olsun diye bir hedefimiz yoktur. Süs tavukalarının yumurta yapması için özel üretilmiş yem yoktur. Yumurtanın oluşması için minumum 25 saat gereklidir, hormonda verilse bunun altına düşürülemez diyen bilim adamları varmış. Bu bilim adamlarının bizim kümeslerden haberi yok sanırım. Ayrıca sitede en çok yumurta veren cinsler için 300-320 adet/yıl gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Yumurta üreten çiftlikler yılda 300 yumurta alırsa iflas eder. Benim çalıştığım firmanın çiftlik ortalaması bir tavuk 1,7 yumurta/ gündür. buda yılda 620 yumurta demek. Ben hiçbir sitede böyle bir rakam göremedim. Bizim burada günde bir yumurtaya düşen tavukları ıskartaya ayırıyorlar.
6. alacağınız fabrika yeminde hamaddenin homojen dağılmama ihtimali vardır. Ayda bir kamyon yem tüketiyorsanız bunun bir anlamı yok, fakat ayda bir çuval yem tüketiyorsanız bu önemli. Sizin aldığınız yem yemin en başı veya silonun en dibi tozlu tarafına veya üretim hatası olan bir partiye veya vitamin ve minerrallerin tam olarak karışmamış olan partilere, denk gelmiş olabilir. Bir veya birkaç hammaddenin stoklrada kalmaması durumunda üretimin durmaması için yaptığımız geçici rasyonlara denk gelmiş olabilir. Veya kullanılan hammdelerin tozlu ,rutubetli, düşük değerli bölümlerine denk gelmiş olabilir. Bir çuval yem kullanınca şu marka çok iyi veya şu marka çok iyi diye bir sonuca varamazsın. Bütün çuvallar milimetrik standart değildir. Bir çuval yem aldız, bir hafta sonra bir çuval daha aldınız rasyon mutlaka değişmiştir. 19 protein diye aldığınız yem 20 proteinde çıkabilir, 18 proteinde, kalite kontrol yapıyoruz ama zaten +- 1 puan oldumu kalite kontrol okey veriyor. günde 1000 ton yem yapıyoruz, kontollerde 30-40 tonda bir yapıldığından sizin aldığınız bir çuval kimbilir nereye denk gelir. kaç proteindir, vitamini girdimi , mineralini aldımı, homojen karıştımı, yağ verildimi, makinada uygun sıcaklıkta geçtimi v.s. soruların sonu gelmez.
7. et yumurta lezzeti doğal ürünler kadar olmuyor, organik ürün elde edemiyoruz.

(06-24-2013, Saat: 11:06 PM)Sami TUNÇKIRAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İsa Bey,
Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
Benimde uzun süredir aklıma takılan soruyu sormak istiyorum;
Çoğumuz ilk günlerden itibaren etlik piliç yemiyle büyütmeye başlıyoruz. Damızlık olarak yumurta üretimi yapacağımız süs ırklarında (örneğin Sussex) yumurta yemine başlamak için doğru zaman nedir? geçiş nasıl olmalıdır?

Sami Bey;
öncelikle etlik yumurta yemi nedir, yumurta yemi nedir, neden bu isimlerle anılır, etlik sadece etmi yapar, yumurta sadece yumurtamı yapar, yem içeriğinde ne değişirde etlik, yumurtalık, süt yemi, besi yemi diye isimler alır. Bunları açıklayalım yemleri tanıyalım o zaman bu sorunun cevabını zaten kendiniz vereceksiniz.

Sami Bey, lütfen bana hangi marka ve hangi çeşit etlik piliç yemi kullandığınız geçmeye düşündüğünüz yemin marka ve çeşidi, belirtiniz.
mesela cp nin etlik piliç büyütme veya bitirme , yumrtada cp kafes 1 gibi.

Yem Nedir :
hayvanın bulunduğu yaşa göre, gebelik durumuda göre veya et,süt yumurta üretimine göre bulunduğu dönemdeki protein ve besin ihtiyacı hesaplanır, bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarının fiyatları, stok miktarları, besin değerleri gözönünde bulundurularak rasyon programı yardımıyla bir rasyon yapılır. Bu rasyona göre dozajlanan hammade hangi hayvan için üretiliyorsa o hayvanın sindirebildiği partikül büyüklüğüne göre değirmenden geçirilerek öğütülür. Öğütülen parti vitamin ve mineraller ile karıştırılır. Balık yeminde exturder kanatlı ve büyükbaş yemlerinde pelet presi makinası ile önce sıcak buhar ile şartlandırılıp hayvanın yiyebileceği uygun kalıptan geçrilerek pelet forma sokulur. Dryer(kurutucu),coater (yağ kapalam)makinalarından geçirilerek paketlenir. Biz buna yem diyoruz.

formül ve rasyon nedir.

Misal 20 protein etlik piliç büyütme bir formüldür. Hayvanın o dönem protein ihtiyacı 20 olarak hesaplanmış . buna etlik piliç FORMÜLü denir.
Etlik piliç formülü, elimizdeki hammadelere göre farklı karışımlarla hazırlabilir. Her farklı karışıma RASYON denir. Rasyonda ki hammadde çeşitleri veya hammaddelerin rasyonlardaki oranları değişir ama çözümlenen sonuç her zaman 20 protein olmaladır. Mesela bir firmanın 5101 formül numarasıdır, bu değimez, rasyon numarası hergün değişir, etiketlerde bulunmaz üretimde takip edilir.
Ara
Cevapla
Kadir YAVUZ 06-25-2013, Saat: 12:39 AM   
#8
yarın kendi kullandığım yemin etiketini burdan paylaşıcam içeriği protein deyerlerini
bir çift kanat para deyil sevgidir
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 06-25-2013, Saat: 12:48 AM   
#9
Protein :

Protein vücudun yapı taşıdır. evi yaparken nasıl tuğla kullanıyorsak, et,süt,yumurta yaparkende proteine ihtiyaç vardır. Proteinlerde aminoasitlerden oluşur. Amino asitler proteni , proteinde vücudu oluşturur. Bitkisel ve hayvansal protein olarak ikiye ayrılır. Her hammddenin proteinin amino asit değerleri ve çeşitleri farklıdır. Bazı hammadlerde bazı amino asitler hiç yokken, bazılarında farklı çeşitleri vardır, bunların miktarıda farklıdır. Bitkisel proteinler amino asit bakımından hayvansal proteinlere göre fakirdir. Hayvansal proteinler amino asit bakımıdan zengindir. Hem aminoasit çeşidi fazladır, hemde ihtive ettiği miktar fazladır.

Protein yemlerde asıl olan değerdir. Aldığımız yemlerdeki etikette bu oran yazılır. bir yemin etiketinde hp 20 yazıyorsa 1000 gram yemde 200 gram ham protein var demektir. sindirebilir protein oranı içeriğindeki hammaddlere değişkendir.
Yem alırken sadece fiyatına değil, protein değerine bakmalıyız. Yemin asıl para tutan kısmı proteinli hammdelerdir.
bir çuval 50 kg 20 proteinli yem 70 lira ise :
50*200=10000 gr bir çuval yemde 10 kg ham protein almış oluyoruz. 70/10=7 tl 1kg ham protein fiyatı
bir çuval 50 kg 16 proteinli yem 65 lira ise
50*160=8000 gr bir çuval yemde 8 kg ham protein almış oluyoruz.
70/8= 8,75 tl 1 kg ham protein fiyatı.

70 tl pahalı gibi görünün yemde proteinin kilosu 7 tl oldu.
65 tl daha ucuz görünün yemde proteinin kilosu 8,75 tlm oldu.
buna dikkat edelim. Çünkü proteine para veriyoruz.
Hangisi ucuz ise onu almak lazım. Hayvanın ihtiyacı olan proteini her ikisinin miktarını değiştirerek ayarlayabiliriz.
16protein yemden 100 gram vermek yerine
20 proteinden 80 gram verilerek ihtiyaç karşılanabilir. Tavuğun iştahı ve tüketebildiği yem dikkate alınmaldır.
Aldığımız yemin proteinin ne kadarı bitkisel, ne kadarı hayvansal protein bilemeyiz. Yemler arası fiyat farkı buradan kaynaklanıyor olabilir. Hayvansal protein kaynakları pahalı , bitkisel protein kaynakları ucuzdur.
48 protein soya küspesi tonu 800 dolar iken
48 protein balık yemi tonu 1600 dolar
70 protein balık unu tonu 2200 dolardır.
Ara
Cevapla
Aytaç Keçeci 06-25-2013, Saat: 12:50 AM   
#10
İsa Bey, Gerçekten Faydali ve Bir Okadar Değerli Bilgilerinizi Bizlerle Paylaştiğiniz İçin Şahsim Adina Teşekkür Ederim..Konunun Sıkı Takipçisi Olucam Wink
MAİL : aytackececi@kuluckaclub.com
Kümesi: http://www.kuluckaclub.com/forum-aytac-kececi
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 06-25-2013, Saat: 12:53 AM   
#11
(06-25-2013, Saat: 12:39 AM)Kadir YAVUZ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: yarın kendi kullandığım yemin etiketini burdan paylaşıcam içeriği protein deyerlerini

inşşalah , rakamları bekliyorum, beraber yorum yaparız.

(06-25-2013, Saat: 12:50 AM)Aytaç KEÇECİ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İsa Bey, Gerçekten Faydali ve Bir Okadar Değerli Bilgilerinizi Bizlerle Paylaştiğiniz İçin Şahsim Adina Teşekkür Ederim..Konunun Sıkı Takipçisi Olucam Wink

Rica ederim. Bilgiyi paylaşmayınca değeri yoktur. Herkes bilsin, senin tavuğun benim tavuğumun gözüyle bakmıyorum. bu tavuklar hepimizin. ülkemizin tavukları, ülkemizin katma değeridir, bir zenginliktir, bizim dedemizden bize köy tavuğundan başka birşey kalmadı, ama biz birçok ırkı sağlıklı bir şeklide çoğaltıp gelecek nesillere aktarabiliriz, daha zengin bir şekilde miras bırakabiliriz.
Ara
Cevapla
Aytaç Keçeci 06-25-2013, Saat: 01:10 AM   
#12
(06-25-2013, Saat: 12:53 AM)İsa YILDIRIM Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(06-25-2013, Saat: 12:50 AM)Aytaç KEÇECİ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İsa Bey, Gerçekten Faydali ve Bir Okadar Değerli Bilgilerinizi Bizlerle Paylaştiğiniz İçin Şahsim Adina Teşekkür Ederim..Konunun Sıkı Takipçisi Olucam Wink

Rica ederim. Bilgiyi paylaşmayınca değeri yoktur. Herkes bilsin, senin tavuğun benim tavuğumun gözüyle bakmıyorum. bu tavuklar hepimizin. ülkemizin tavukları, ülkemizin katma değeridir, bir zenginliktir, bizim dedemizden bize köy tavuğundan başka birşey kalmadı, ama biz birçok ırkı sağlıklı bir şeklide çoğaltıp gelecek nesillere aktarabiliriz, daha zengin bir şekilde miras bırakabiliriz.

Çok Haklisiniz...
MAİL : aytackececi@kuluckaclub.com
Kümesi: http://www.kuluckaclub.com/forum-aytac-kececi
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 06-25-2013, Saat: 01:40 AM   
#13
(06-24-2013, Saat: 11:06 PM)Sami TUNÇKIRAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İsa Bey,
Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
Benimde uzun süredir aklıma takılan soruyu sormak istiyorum;
Çoğumuz ilk günlerden itibaren etlik piliç yemiyle büyütmeye başlıyoruz. Damızlık olarak yumurta üretimi yapacağımız süs ırklarında (örneğin Sussex) yumurta yemine başlamak için doğru zaman nedir? geçiş nasıl olmalıdır?

etlik yem sadece et mi yapar?
yumurta yemi sadece yumurta mı yapar?
Süt yemi sadece süt mü yapar ?
besi yemi sadece et mi yapar ?

Evet şimdi Sami Beyin sorusuna cevap arayalım

Proteinin önemini öğrendik. Hayvanlarmızda değişik dönemlerde farklı proteine ve farklı yeme ihtiyaçları olduğunu öğrendik.

Yem isimleri etlik,yumurta,süt,besi diye ayrılsada bunların hammadeleri genelde aynıdır. Rasyonları faklıdır.
süt ineğinin sağım döneminde protein ihtiyacı arttığı için 1000 gram yemde 190 gram protein ihitavade eden 19 proteinli rasyon yapıyoruz. bunuda süt yemi diyoruz.
besi danasının protein ihtiyacı süt ineğine göre daha az olduğu için 1000 gram yemde 160 gram protein ihtivade eden 16 proteinli rasyon yapıyoruz.
bunada besi yemi diyoruz.
İkisindede aynı hammadler kullanılmakta fakat süt yeminin protenini tutturmak için süt rasyonunda soya küspesini yüzde 25 kullanırken, besi yeminde soya küspesi yüzde 20 kullanmaktayız. Aynı hammadeler farklı miktarlarda kullanıldı. Birine süt birine besi yemi dedik. Fakat fark aslında sadece birinin 19 protein diğerinin 16 protein olmasıdır. Temel olan protein olduğun için proteinden bahsediyorum. enerji ve besin değerleride çok az faklılılar vardır.
Yine tekrar ediyorum. Eğer inek tüketebilirse 10 kg 19 proteinli süt yemi yerine 12 kg 16 proteinli besi yemi versen yine aynı sütü alırsın. Mühim olan yemin protein değeri değil, amaç hayvanın günlük protein ihtiyacını karşılamaktır.
Tersi, danalara 10 kg 16 protein besi yemi yerine 8,5 kg süt yemi versen hayvanın günlük ihtiyacını karşılamış olursun.
Yani süt yemi, besi yemi diye birşey aslında yoktur.
Yumurta ve tavuk etinde de aynı şey geçerlidir.
Büyükbaştan farklı olarak, tavuk yeminde mineral oranı yüksektir. Bu mermer tozu ve kireç ile sağlanır. Yumurta kabuğu oluşumu için gereklidir. Tavuklarınız hapis ise, toprağa ulaşamıyor ise, yumurtaya başladıktan sonra yumurta yemi verilebilir. Toprağa ulaşıyor veya siz karışık minerallerden extra kendiniz veriyorsanız hiç yumurta yemi vermeseniz etlik ile devam etmeniz mümkündür. yumurta yemine geçince bu yem tavukları yumurtlatacak diye birşey yoktur. etlikte verseniz yumurtlar. Hatta etlik yemde daha çok yumurtlar. Etlik yemin protein değeri yumurta yeminden fazladır. Yani şu mineral farkı olmasa etlik yem yumurtalık yem diye birşey yoktur diyebiliriz.
Benim önerim civcivden yumurtaya kadar sırasıyla etlik civciv başlangıç (toz),etlik piliç civciv büyütme (granür), etlik piliç bitirme (pelet) yemi kullanmanız, yarkadan itibaren 3-4 mm çaplarında mineral vermeniz. yumurtaya başlayınca bir değişiklik yapmanıza gerek yok. etlik Bitirme yemi zaten 18 proteindir. yumurta yemide 18 proteindir.
Neden bitirme diyorum, dikkat edin etlik piliç büyütme pelet 20 protein kullanmadım. granürden direk bitirmeye geçtim. Büyütme yeminde rendering(tavuk kesimhanesinin kan-tüy-kemik-içorgan-kafa-bacak atıkları) ürünleri kullanılır.
Bitirme yeminde rendering ürünleri kullanılmaz. etlik yemler etlik civcivi 38 günde kesim ağırlığına ulaştırmak için ayarlanmıştır. kendi etlik civcivlerim 40 günde 2 killoyu geçtiler. Çiftliklerde Etlik civcivin son dört günü bitirme yemine geçilir. son 4 gün 20 protein büyütme yeminden 18 proteine bitirme yemine geçilir. amaç atık ürünlerin etkisinin tavuk üzerinden atılması, kötü tad ve kokunun gitmesi içindir. Onun için ben marketten tavuk alıp yemiyorum. 22 yıldır içindeyim. Bu son dört gün temiz yem yedirme olayı benim çalıştığım firmada uygulanmaktadır. Diğer firmalarada da bitirme yemi olduğuna göre onlarda uygulamakta. Sizde tavuklarınıza tavuk atıkları yedrimek istemiyorsanız. Büyütme değil, bitirme yemi kullanın. Mineral takviye edin. Bizim zaten hobi tavukçuluğunda yüksek proteinli 20 protein yeme ihtiyacımız yok. 38 günde 2 kilo olsun diye bir hedefimiz yok, günde iki defa yumurta yapsın diye bir hedefimizde yok. iki günde bir yumurta yapsın ama sağlıklı olsun,döllü olsun, uygun ebatta olsun .

Şu hususu tekrar hatırlatıyorum. Önerdiğim fabrika yemleri oluyor. Ben hiçbir zaman fabrika yemi kullanma taraftarı değilim. Ama bir çok arkadaşımız bu yemleri kullanmak zorunda. Tavukların besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek hammadelere ulaşıncaya kadar fabrika yemi kullanmaya mecburuz. Herkesin her türlü hammaddeye erişim imkanı yoktur. Sadece tahıl vermek tavuklara yeterli değildir. Mısır arpa ve buğdaydaki proteini sentezlemeyezler. Hayvanları hapsedip yetersiz beslemenin vebali vardır. Hayvansal proteinede ihtiyaçları var. doğada vahşi olarak yaşasalardı böcü börtü yiyerek bu açığı kapatacaklardı.
Ama rasyonda arpa,mısır,buğday yine mutlaka bulunmalıdır. hayvansal protein kaynaklarıda bulunmalı.
Özellikle mısır yağ yapar diyenler. Ben her mısır almaya gittiğimde satıcı ısrarla mısır yağ yapar buğday arpa al diyor. Ya ver sen benimkiler yapmıyor diyorum. adam beni amatör yemden anlamayan biri zannediyor her seferinde yine mısır vermek istemiyor. Sadece mısırda bulunan linoleik asit birçok faydası var. Linoleik asit eksikliği büyümede yavaşlama, cinsel olgunlukta gerileme su tüketiminde artış, karaciğer büyümesi,yumurta boyutunda azalma,
yumurta veriminde azalma ,yumurtada döllük oranın azalması gibi sıkıntılara sebep olur. rasyonda mısır mutlaka bulunmalı.
Ara
Cevapla
Mehmet Akif DEMİROK 06-25-2013, Saat: 09:47 AM   
#14
İsa Bey Vermiş olduğunuz bilgiler için kendi adıma çok teşekkür ederim. Ben hayvanlarımda büyütme yemini tercih ediyordum fakat bu yazınızı okuduktan sonra toz yemden başka kullanmayı düşünmüyorum. Size bir sorum olacak. Hayvanlara vermiş olduğumuz mısır olsun arpa olsun tanelerinin kırık yada bütün verilmesi bir şeyi değiştirirmi? Ben hayvan mısırını bütün veriyorum yiyorlar.
Cevapla
İsa YILDIRIM 06-25-2013, Saat: 11:25 AM   
#15
(06-25-2013, Saat: 09:47 AM)Mehmet Akif DEMİROK Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İsa Bey Vermiş olduğunuz bilgiler için kendi adıma çok teşekkür ederim. Ben hayvanlarımda büyütme yemini tercih ediyordum fakat bu yazınızı okuduktan sonra toz yemden başka kullanmayı düşünmüyorum. Size bir sorum olacak. Hayvanlara vermiş olduğumuz mısır olsun arpa olsun tanelerinin kırık yada bütün verilmesi bir şeyi değiştirirmi? Ben hayvan mısırını bütün veriyorum yiyorlar.

Rica ederim Mehmet bey. Büyütme yemi derken kastınız nedir. Büyütme yeminin etlik civciv büyütme, yumurta civciv büyütme olarak iki çeşidi mevcuttur. Toz yemden kastınız nedir? Yazdıklarımdan toz yem vermek daha iyi mi anlaşıldı acaba. Büyük hayvanlara toz yemi vermek doğru değildir. Civciv toz yemden başlar, granüre geçer, pelet yiyebilecek duruma gelince sırası ile 3 -4 mm yem verilir. Yani Hayvan büyüdükçe yem çapı artırılır. Büyük hayvana toz yem verilirse kursağında hamurlaşma yapar. Bırakın tavuğu koskaca ineğe bile çok ince öğütülmüş yem vermek doğru değildir. Samamın dahi eski toz samandan değil, uzun tip paket saman tercih etmeliyiz.tıpkı eskiden ev yapmak için çamurdan kerpiç yapılır,içine dağılmaması için saman katılırdı. Saman nasıl kerpici tutarsa ineğin midesindede aynı işlevi yerine getirir. uzun lifli hammaddeler ineğin midesinde yediklerini mide içersinde çevirip döndürmeye ve sindirmeye yardımcı olurlar. Çok ince fabrika yemini inek sindiremez, geviş getirmesi zorlaşır,midede yemi çeviremez, sıvanır kalır, hamurlaşır diğer proteinlerin emilmesine de engel olur. Protein sindirilmeden dışkıyla atılır. Yem alımı azalır. onun için tavuk ve inek yemleri dahi değirmende çok ince öğütmüyoruz. değirmende 3 veya 4 mm elek kullanıyoruz. Balık yemlerinde 1 mm hatta 0,8 mm elek kullanmakta ve ince öğütmekteyiz.
Geviş getirmese de tavuklarda da benzer şeyler sözkonusudur. Tavukların kursağında her zaman taneli yiyecekler ve taş olmalıdır. Hatta taş önünde serbest olacak tavuk istediği kadar yemelidir. Eskiden yumurta yemlerine un gibi ince mermer tozu ve kireç katardık. Yapılan arge çalışmalarında mermer ve tozu ve kireç hayvanın mineral ihtiyacına karşılasada kursakta öğütmeye faydası olmadığı tespit edilmiş. Şu anda üretilen yemlerin rasyonuna kattığımız mermer tozu mercimek büyüklüğünde. değirmenden geçerken biraz kırılıyor ama siz yemin içinde bazen böyle iri taneli taş parçalarına rastlıyor olmalısınız. Kuş yemleri satan yerlerde iri taneli renkli mineralller vardır. Bunlardan alıp tavuklara extra vermeliyiz. iri taşlar kursağında öğütmeye ve sindirime yardımcı olur.
Aynı şekilde mısırda bütün vermeye çalışmalıyız. Elimizde tavuğun yiyemeyeceği kadar büyük mısır var ise yiyebileceği boyuta göre kırmalıyız. Ama kırma iyi birşey değildir. Buğday mısır ve arpalar kırılınca üzerindeki koruyucu zar tabaka özelliğini kaybeder, bayatlama hızlanır, besin kaybetmeye başlar, vitamin değerleri düşer, hava ile temas başlar, mikroorganizma üremesi başlayabilir. Mesela bir limon kabuğu içinde besin değerlerini korur iken , kesilince havayla temas eden yüzeylerden c vitamini hızla yok olur. 15 dakika sonra vitamin kalmaz. Maydonozda böyledir. C vitamini en uçucu vitamindir. Bundan dolayı ben mısır alırken küçük taneli almaya çalışıyorum ki kırmak zorunda kalmayayım. Ayrıca kırınca tozlanmada olduğundan kayıplar oluşuyor. Öğle mısırı tozlandırmadan ikiye bölen makina yok. Kırıcılar nerdeyse yarısını toza çeviriyor.Yüksek devirli çırpma usulü kırdığı için sonuç böyle oluyor. Ben böyle durumlarda kullanmak üzere valsli mısırı ikiye dölecek makina tasarlıyorum. Ayrıca mısır çok iriyse ve tırnak gibi yassı ise zaten gdo lu silajlık mısırdır. Protein değeri düşüktür. Böyle mısırları almayalım.Tanesi küçük, biraz daha yuvarlak yapıya sahip, yerli dilinde ak darı, sarı darı , kızıl darı diye tabir edilen yerli mısırlardan almalı, mümkün olduğu kadar kırmaktan kaçınmalıyız. Tane olarak yediğinden dolayı sindirim zor olur diye düşünmeyin. Taşı bile eritmektedir.
Sonuç; arpa, buğday mısır tane olarak verilmeli. Buğday ve mısırda sıkıntı yok, ama arpa kılçıksız temizlenmiş arpa tercih edilmeli. Kılçıklı, yada çok zayıf ve uçları çok sivri arpaları tercih etmeyelim. Elimizde varsa temizleyelim kırdıralım.
Ara
Cevapla
Kadir YAVUZ 06-25-2013, Saat: 01:22 PM   
#16
şuan kullandığım yemin kağıdı burada normalde 23.7 olanı kullanıyodum ama ondan kalmamış


Ek Dosyalar Resimler
   
bir çift kanat para deyil sevgidir
Ara
Cevapla
Mehmet Akif DEMİROK 06-25-2013, Saat: 03:20 PM   
#17
İsa Bey Büyütme yemi etlik için sizin tabirinizle palet yem CP5111, Toz yem 5100 başlangıç yemidiye alıyoruz. Ayrıca Granür diye CP 5101 nolu yemleri var. Ben bunlardan sizin dediğiniz 5101 ve 5111 olarak değerlendirdim. Yabancı madde olmayan Bitirme yemini kullanmayı düşünüyorum. Fakat buralarda yok. Ayrıca CP nin yumurta yemide buralarda toz olarak geçiyor. ama 4 senedir alıyorum sıkıntı olmadı.
İsa Bey ben Kütahyada ikamet etmekteyim. Balık yemlerinden en iri boydan (9 yada 10 numara palet) bir çuval nerden alabilirim. Amator balıkçılıkta yemleme için kullanmak istiyorum?
Cevapla
İsa YILDIRIM 06-25-2013, Saat: 04:46 PM   
#18
bitirme yemini öneriyorum.fakat diğer firmalar bitirme yemlerinde rendering ürünleri kullanıyorlar mı bilemiyorum. Bizim yemlerimizin bitirme rasyonunda rendering ürünleri yok. özelden soranlara bizim markanın hangi yemini kullanacaklarını söyleyebilirim. Çalıştığım firmanın türkiyenin birçok ilinde yem fabrikaları var. Benim çalıştığım yerdeki fabrikamızın birinde yeni üretime geçtiği için sanırım, hiçbir kanatlı yeme rendering ürünü katılmıyormuş şu an, ilerki günlerde katılır. ama aynı yeme diğer ilimizdeki fabrikamızda rendering ürünleri katılıyor. Bu silo stok durumlarına göre değişen bir durum. Yani aynı marka aynı cins yemi izmir den alırsanız içinde farklı hammdeler, ankardan alırsanız farklı hammaddeler olabilir.
Tüm hayvanlarda toz yem de kullanılabilir. Lakin sağlıklı olanı pelet vermektir. Ticari tavukçulukta yumurta yemi pelet formda olmak zorundadır. Tavuk toz yeme göre pelet yemi daha çok tüketir. Çünkü pelet aynı toz yem rasyonunun sıkıştırılmış halidir. Pelet yemde toz zayiatı daha az olur. Rasyonu aynı besin değerleri aynı sadece formu farklıdır. Birde tavukların alışkanlık edinmeleri vardır. Aynı cins tavuk bir arkadaşta pelet yemi çok güzel yerken. aynı cins hiç pelet yem vermemiş bir tavuğa pelet yem verirseniz, ilk başlarda yemeyecektir. Alışması zaman alır.
9 mm alabalık yemi bir çuval Denizlideki fabrikamızdan direkt alabilirsiniz. Bir sorun olursa fabrikaya geldiğinizde beni cebimden arayınız. Ben sizi işinizi görecek kişiye yönlendiririm.

(06-25-2013, Saat: 03:20 PM)Mehmet Akif DEMİROK Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İsa Bey Büyütme yemi etlik için sizin tabirinizle palet yem CP5111, Toz yem 5100 başlangıç yemidiye alıyoruz. Ayrıca Granür diye CP 5101 nolu yemleri var. Ben bunlardan sizin dediğiniz 5101 ve 5111 olarak değerlendirdim. Yabancı madde olmayan Bitirme yemini kullanmayı düşünüyorum. Fakat buralarda yok. Ayrıca CP nin yumurta yemide buralarda toz olarak geçiyor. ama 4 senedir alıyorum sıkıntı olmadı.
İsa Bey ben Kütahyada ikamet etmekteyim. Balık yemlerinden en iri boydan (9 yada 10 numara palet) bir çuval nerden alabilirim. Amator balıkçılıkta yemleme için kullanmak istiyorum?

4 senedir alıyorum birşey olmuyor diyorsunuz. Bu bakış açısına bağlı. Yedirdiğiniz hayvandaki amacınıza bağlı. aldığınız yem gdolu hammaddeler içermektedir. Ayrıca rendering ürünleri içermektedir. rendering ürünleri içeren yemler aminoasitlerce fakir olduklarından proteinin iş yapabilmesi için sentetik amino asitlerce takviye edilmektedir. Eğer tavuklarınız yumurtalarını ve etini tüketiyorsanız birşeyler oluyordur Mehmet Akif bey. sadece tahıl verenlerde de sorsak birşey olmuyordur. Ama gerçekte her türlü beslemede birşeyler oluyor. Sentetik et ve sentetik yumurta tüketiyoruz. Biz neler olduğunu tek tek bulacağız. Bizim amacımız işin doğrusunu bulmak. Tavuklarımızı bilinçli ve sağlıklı beslemek. Sağlıklı ürünler elde etmek ve insanlara sağlıklı bilgi ve sağlıklı tavuklar miras bırakmak. Bizim çocuklarımız ve torunlarımız bizim şu anda baktığımız tavukların neslinden gelecek olan tavukları besleyecek. Amacımız onlara sentetik bir ırk değil bizim dedimizden bize kalan köy tavukları kadar doğal ırklar miras bırakmaktır.
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 06-25-2013, Saat: 11:58 PM   
#19
(06-25-2013, Saat: 01:22 PM)Kadir YAVUZ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: şuan kullandığım yemin kağıdı burada normalde 23.7 olanı kullanıyodum ama ondan kalmamış

gönderdiğiniz etiket 21-22 proteinli etlik civciv yemi. besin değerleri bir tavuk için fazlasıyla var. sindirelemeyen proteinler için enzimlerde ilave edilmiş. Bu yem etiket değerlerine göre tüm dönemlerde işinizi görür. süper bir yem gibi görünüyor.Ticari yemciler için bile süper. 23,7 bundan daha yüksek değerler sahip. Bu ticari bir yem. bizim tavuklara fazla bile gelebilir. Bu yorumlar etiket değerlerine göre.
Şimdi profosyonel hobici gözüyle bakalım .Tabiki gdlo hammaddelerden üretildiğini unutmayın. Enzimler ilave edilidğine göre çoğunluğunu bitkisel proteinler oluşturuyor. Hayvansa protein oranı düşük. Belkide yok. varsa rendering ürünleri (mezbahane atıklarından elde edile kan unu, tavuk unu, tavuk tüyü) kullanmışlardır. Rendering ürünlerinden gelen hayvansal proteinler aminoasitler bakımında fakirdir, aynı şey bitkisel proteinler içinde geçerli, amioasit düzeyi düşük bir yemde yumurta ve et verimi düşer, bunu önlemek için gerçek doğal aminoasitler içeren pahalı hayvansal hammaddeler kullanmak yerine rendering ürünleri kullanıp, açık kalan aminoasit için de sentetik amino asitler ilave edilmiş. etiketinde zaten belirtmiş. bu yemden üretilmiş olan et ve yumurtayı ben şahsen tüketmiyorum,tüketilmesine veya damızlık olarak kullanılmasını tavsiye etmiyorum.
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 06-26-2013, Saat: 01:04 AM   
#20
Protein ve aminoasit konularında biraz daha açıklama ilave ediyorum. konu iyice anlaşısın. Sonra diğer besin değerlerine geçeceğim.
Rasyon nasıl yapılır, protein nedir, protein ve aminoasitlerin önemi

Hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Hayvansal proteinler enerji ve aminoasitler açısından zengindir. Bitkisel proteinlerin aminoasitleri ve enerjisi daha düşüktür. Bitkisel protein ihtiva eden hammaddeler daha ucuz, havyasal protein ihtiva eden hammaddeler daha pahalıdır. Tavukların hem bitkisel hem de hayvansal proteine ihtiyacı vardır. Sadece bitkisel proteinle besleme yapıldığında hem enerji hem protein bakımından eksik beslenme olmaktadır. Ayrıca aminoasit eksikliği olmaktadır. protein tüketimi yanında proteinleri oluşturan aminoasitlerde yumurta ağırlığını etkilemektedir. rasyonda aminoasitlerin yetersiz olması, yumurta ağırlığını, yumurta verimini, döl oranını,et verimini,büyümeyi olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı yapacağımız rasyonun protein değerini ayarlarken aminoasit miktarını dengelenmiş olmasına dikkat edeceğiz.

Proteinlerin içersinde bilinen birçok aminoasit vardır. Bunlardan 18 i şunlardır:
methionnine,lysine,cysteine,threonine, arginine, isoleucine,leucine,histidine, phenylanine,glycine,serine,proline,alanine,triptophene, trosine,valine,aspartikasit,glutamikasit

Bunlardan en önemlisi methioninedir. İkincisi lysine.
Methionnine eksikliğinde yumurta üretimi düşer. Methionnine tavuklarda embriyon gelişme üreme ve bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli rol oynar. Fabrika yemlerinde kullanılan hammaddelerden gelen amino asitler yetersiz olduğu için rasyona sentetik aminoasitler ilave edilir. Aminoasitler proteinin yapısını oluşturur, ptoteinler de tavuğun yapısını. Bir ev yaparken nasıl tuğlalar binayı oluşturuyor ise vücudun tuğlası da proteindir. Proteinin yapı taşıda aminoasittir. Dikkat edilmesi gereken konu her protein içeren hammaddenin proteini farklı aminoasitlerden oluşur. İki ayrı marka 20 proteinli yem alınsa, tüm etiket değerleri aynı olsa dahi, içerdiği hammaddelerin aminoasit dağlımı farkı olduğunda iki yemden farklı verimler alınabilir. Bu yemleri kullandığınız sürece yumurta ve etin sentetik aminoasitlerden oluştuğunu unutmayın. Tüm ticari yemler bu şekilde üretilmekte. Marketten alacağınız et ve yumurtatda bu şekilde üretilmektedir.
Ara
Cevapla


YEM-RASYON-HAMMADDELER Konusu Araçları
Direk Link
HTML Link
BBCode Link
Paylaş


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hangi marka yem Okan Sancak 0 741 06-30-2017, Saat: 05:49 PM
Son Yorum: Okan Sancak
  Yem yapimi konusunda yardim burak demirkapak 1 1,886 12-27-2016, Saat: 06:00 PM
Son Yorum: Burak ARAS
  Yem proğramım isa Bingöl 5 3,964 06-30-2016, Saat: 10:55 AM
Son Yorum: Abdullah GÖKPINAR
Information Civcivlerime yem öneriniz Haydar AKYAVUZ 2 2,025 06-25-2016, Saat: 06:16 PM
Son Yorum: Servet ÇOBAN
  Doğal Yem Tecrübem Mehmet Cem YAZGAN 3 3,335 03-11-2016, Saat: 01:45 PM
Son Yorum: Abdullah GÖKPINAR
  ET İÇİN NASIL YEM VEREBİLİRİM Fatih DEMİRAYAK 1 1,965 08-31-2015, Saat: 12:03 PM
Son Yorum: İsmail MENGİR
  brahma ve australorp icin yem burak demirkapak 1 2,346 05-22-2015, Saat: 03:07 PM
Son Yorum: Ferhat ÖZARSLAN
Smile SUNAR Yem Mustafa Herek 1 2,193 03-24-2015, Saat: 01:00 PM
Son Yorum: İsmail MENGİR
  Yem Karışımı Merve KARA 3 3,414 03-09-2015, Saat: 10:32 PM
Son Yorum: İsa YILDIRIM
  Yem-Rasyon Abdullah GÖKPINAR 13 11,786 03-03-2015, Saat: 04:38 PM
Son Yorum: İsmail MENGİR

Hızlı Menü: