Konu Bilgileri
Konu: KİRAZ ÜRETİMİ Yazar: Hüseyin EREN
Okunma: 2616 Yorum: 3
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Hüseyin EREN Rainbow  09-28-2012, Saat: 08:57 AM   
#1
İlk kültüre alındığı yer Anadolu olarak bilinmektedir.Yaklaşık olarak 1500 civarında kiraz çeşidi bulunmaktadır ve ıslah çalışmaları ile günden güne çeşit sayısı artmaktadır. Kiraz memleketimizin her yöresinde yetiştirilebilmekte ancak en kaliteli kiraz,Afyon Sultandağı ve geniş anlamda çevresi (Merkez Erkmen, Büyükkalecik, Çakırköy, Akşehir, Konya Ereğli, Isparta Uluborlu, Konya Hadim); İzmir Kemalpaşa ve çevresi (Manisa Salihli, Denizli Honaz) yetiştirilmektedir. Kirazda Ülkemiz şartlarında ağaç başına alınan verim yaklaşık 35 kg civarındadır.

BAHÇE TESİSİ
* Şiddetli rüzgarlara (özelliklede kuzey ruzgarları)açık yerler olmamalıdır.
* Eğimli ve yamaç yerler seçilmemelidir.
* Tesis öncesi toprak numunesi alınıp tahlil yaptırılmalıdır.
*Kiraz soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve olduğu için yüksek yerlere tesis edilmelidir.
* Don tabanı oluşturan yerlere kurulmalıdır.
*Taban suyu yüksek yerlere kurulmamalıdır.
Kışın -20 C’nin altına düşmeyen bölgeler seçilmelidir. önceki bol yağışlar o yılın ürün kalitesine, hasattan sonraki yağışlarda gelecek yılın ürün kalitesini etkilemektedir. Kiraz, soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyvedir.

KİRAZ BAHÇESİ ARAZİ HAZIRLIĞI
Kiraz bahçesi yapılması planlanan arazilerde muhakkak surette toprak analizleri yapılmak suretiyle bahçe kurulacak alanın toprak özellikleri ve içeriği belirlenmeli, toprak yapısının kiraz yetiştiriciliğine uygun bulunması halinde yapılacak uygulamalar analiz sonrası ortaya çıkan değerler ışığında devam ettirilmelidir. Bahçe tesisinden önce toprak burgusu veya belle toprak örnekleri alınır. Belle açılan kuyularda 0-30cm, 30-60 cm. ve 60-90 cm. den örnekler alınır. Örnek 8-10 ayrı yerden alınmalıdır. Her derinlikten alınan örnekler kendi arasında ayrı ayrı harmanlanmalı, taş ve benzeri maddelerden temizlenmelidir. Her derinliği temsilen 1 kg. civarında numune bez torbalara konulmalıdır. İçine ve dışına çiftçi ismi, yer mevki ismi yazılı etiketler kurşun kalemle yazılmalı ve bu şekilde analizi yapılmak üzere laboratuarlara teslim edilmelidir.

Kiraz Fidan Seçimi
Türkiye genelinde ihracata yönelik üretimin en yoğun olduğu çeşit, dünya genelinde “Türk Kirazı” veya “Uluborlu Kirazı” diye de unvan almış olan “0900 Ziraat”tir. Fidan dikim aşamasında 0900 Ziraat çeşidinin dölleyicilerinin de muhakkak surette planlanması zorunludur.
Anaç :
1-Kuş Kirazı (Prunus avim ) : En yaygın olarak kullanılan anaç çeşididir. Dikine ve kuvvetli büyür, büyük taç yapar. Uygun şartlarda uzun ömürlüdür. Geçirgen verimli, tınlı, derin, organik maddece zengin yerlerde hızla gelişir. Kireçli topraklarda mukavemet gösteremez. Göz aşısı ile uyuşması iyidir.
2-İdris ( Prunus mahalep ) : Yeterli sulama imkanı bulunmayan araziler için tavsiye edilen bu anaç çeşidinde taç küçüktür ve kökler daha derine gider.
Kumlu toprakları seven çeşit kuş kirazına göre kirece daha dayanıklıdır. Aşı uyuşmazlığı gösterebilen çeşitte, 60-65 cm.den aşılandığında bodurlaştırıcı etki artar.
Tozlayıcı (Dölleyici):
Bahçe planlanırken 8 ana çeşide 1 adet dölleyici dikilmelidir. Genellikle 0900 Ziraat ana çeşidinde Starks Gold, merton Late, B.Gauçher, Noble, Jübile dölleyici olarak düşünülmektedir. Verim yaşındaki dölleyici proplemi olan bahçelerde, uygun aralıklarda ağaçların bazı dalları çevirme aşısı ile dölleyici çeşitler aşılanabilir. Böylece probleme kısmen çözüm bulunmuş olur.

Kirazcılık ve Gübreleme
Gübreleme toprakta eksikliği tahlillerle bilinen bitki besin elementlerinin takviyesidir. Önceleri yapılan yanlış gübrelemeler veya besin kilitlenmesi olaylarından kaynaklanan ve toprakta varlığı tahlillerle bilindiği halde ağaçta eksikliği görülen elementler mevcut olabilir. Bunun önlenebilmesi için gübrelemede;
1. Kullanılacak gübre amaca uygun olmalıdır.
2. Bitkinin ihtiyacı kadar gübre verilmelidir.
3. Gübre usulüne uygun verilmelidir.
4. Gübre uygun zamanda verilmelidir.
Kullanılacak gübre miktarlarına pek çok faktör etki yapar. Bu faktörler;
1. Toprağın yapısı
2. Ağaçların yaşı
3. Sulama miktarı ve sulama şekli
4. Bitkilerin verim miktarı
5. Anacın cinsi
6. Ağaçların gelişme durumları

Kirazcılık yapılan tüm arazilerde üç yıllık periyotlar ile dekar başına 2-3 ton ahır gübresi kullanılması önerilmektedir. Kullanılacak gübrenin bekletilerek yanmış keçi veya koyun gübresi olması tercih sebebidir.

Ürününüz bol bahtınız açık olsun...

   
   
   
   
   
Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.(Hz.Mevlana)
Ara
Cevapla
Ali Kemal EMİR 12-24-2013, Saat: 06:38 PM   
#2
mükemmel görüntü.İnsanın ağzının suyu akıyor
imza
email:emiralioglu61@gmail.com
Tel. :05057990840
Cevapla
Ahmet ÖDÜBEK 12-25-2013, Saat: 01:50 AM   
#3
Hüseyin abi döktürmüşsün yine maşallah bu meyvecilik işinde senden öğreneceğim baya bir şey var allah emeklerini bol etsin
-Gold Brahma
-Lıght Brahma
-Blue  Brahma
- Colombian Blue Brahma
-Black Modlet Brahma
-Güvercin
ahmetodubek@gmail.com
Ara
Cevapla
Emre OZCICEKCI 12-25-2013, Saat: 10:49 AM   
#4
tesekkurler guzel bir paylasim olmus, bende birsey ekliyim, dalindan kiraz visne yiyen arkadaslar meyveyi toplarken sapini cekip cikarin, meyvesini alip sapini orda birakirsaniz seneye ayni yerden tekrar meyve vermiyor, pazarda aldigimiz kirazlar o yuzden sapi ile geliyor.
'bir gün gelir herkes kendi yoluna gider,
 her şey nasıl başladıysa öyle biter'...
MAİL : emreozcicekci@hotmail.com
Ara
Cevapla


KİRAZ ÜRETİMİ Konusu Araçları
Direk Link
HTML Link
BBCode Link
Paylaş


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kiraz ağacı meyve vermiyor Selçuk AYDOĞDU 14 7,992 06-01-2014, Saat: 12:57 AM
Son Yorum: Selçuk AYDOĞDU
  Ahududu Yetiştiriciliği - Ahududu Üretimi Ahmet BULUT 0 1,390 04-18-2012, Saat: 01:02 PM
Son Yorum: Ahmet BULUT

Hızlı Menü: