Konu Bilgileri
Konu: El yapımı tüy yolma aparatı Yazar: Ahmet BULUT
Okunma: 34569 Yorum: 18
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ahmet BULUT 05-07-2012, Saat: 11:22 AM   
#1
Benim yaptığım bu alet basit ve uygulaması kolay matkaba takıp kullancağız fakat matkabı bir yere sabitlemek lazım yoksa zor oluyor

   
   
   
   
   

http://www.youtube.com/watch?v=8mU4lvpcTR8
Ara
Cevapla
Ali İrfan ÇEVİK 11-03-2013, Saat: 03:22 PM   
#2
uygulamalı bir örnek

http://www.youtube.com/watch?v=Sk5Rj7qCg00
"Mey biter saki kalır. Her renk solar haki kalır. İlim insanın cehlini alsa da, hamurunda varsa eşeklik; baki kalır"- Fuzuli

Ara
Cevapla
Mustafa SARPKAYA 11-03-2013, Saat: 06:26 PM   
#3
denediniz mi işe yarıyor mu. sizinkinin uygulamalı videosu var mı?
Cevapla
Ahmet BULUT 11-03-2013, Saat: 06:44 PM   
#4
ben sabit yapıp deneyecektim fakat babam çöpe atmışSmile yani yalan oldu aparat

bir kere elde denedim güzel olmamıştı
Ara
Cevapla
Ahmet ÖDÜBEK 11-03-2013, Saat: 08:54 PM   
#5
Bence bu aparatlar bize göre değil, hayvanın içini boşaltmadan tüyünü yolmak lazım bu apartları kullanırken, ama biz kestikten sonra ilk içini boşaltıp sonra tüyünü yoluyoruz, yaralı deriyi de alır bu aparatlar.
-Gold Brahma
-Lıght Brahma
-Blue  Brahma
- Colombian Blue Brahma
-Black Modlet Brahma
-Güvercin
ahmetodubek@gmail.com
Ara
Cevapla
Mustafa SARPKAYA 11-04-2013, Saat: 10:27 AM   
#6
(11-03-2013, Saat: 08:54 PM)Ahmet ÖDÜBEK Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bence bu aparatlar bize göre değil, hayvanın içini boşaltmadan tüyünü yolmak lazım bu apartları kullanırken, ama biz kestikten sonra ilk içini boşaltıp sonra tüyünü yoluyoruz, yaralı deriyi de alır bu aparatlar.

Ahmet kestikten sonra neden ilk olarak içini boşaltıyorsun. ben en sona boşaltıyorum daha kolay oluyor. yoksa tüyler içine gitmez mi.oraya buraya yapışıp durur sinir eder adamı...

Benim yaptığım işlem....

1- Besmele çekip kafayı düşürmek
2- ağzına kadar su ile dolu kovaya hayvanı bırakmak ve 20 dk beklemek
3- sonra hayvanı çıkarıp tüylerini yolmak
4- kursağının kenarlarını boşatmak
5-kanat uçlarını kesmek
6-iç organlarını boşaltmak
7- en sona da ayak kısımlarını kesiyorum ki olay boyunca tutacak görevi görüyorlar Smile
Cevapla
Ahmet ÖDÜBEK 11-04-2013, Saat: 11:30 PM   
#7
Hayvanın içerisinde kalan pisliğin (bağırsaklarda kalan) ve içeride bir miktarda olsa kalan kanın sıcak suyun etkisiyle ete sirayet etmemesi için öncelikle içini boşaltıyorum,

Benim yaptığım işlemler,
1- Kıbleye doğru dönüp besmele ile kafasını kesiyorum (koparmadan, kesiyorum, ) hayvan ölünceye kadar bekliyorum,
2 - Hayvan öldükten sonra kafasını kopartıyorum,
3- Ayaklarını kesiyorum,
4- Kursağını ve yemek borusunu çıkarıyorum,
5- Arka taraftan hayvanı açıp (bir el girecek kadar) iç organlarını çıkarıyorum, (ayakları ve yenilmeyen iç organları bir torbaya koyup gömüyorum)
6- Sıcak suya batırıp (ortalama 50 - 55 derece) tüylerini yoluyorum,
7- En son da pürmüzle ütüleme işlemini yapıp bırakıyorum

Bazı kişiler tavuğun derisini yüzüyorlar, tüylerini yolmak yerine ama ben onu mecbur kalmadıkça yapmıyorum, mecbur kalmamın zaten sadece bir sebebi var tüydeki bir hayvanı kesmek zorunda kaldıysam eğer sakatlanma veya hastalık durumunda o zaman derisini yüzerim diğer durumlarda yukarıda belirttiğim şekilde yaparım.
-Gold Brahma
-Lıght Brahma
-Blue  Brahma
- Colombian Blue Brahma
-Black Modlet Brahma
-Güvercin
ahmetodubek@gmail.com
Ara
Cevapla
Ali İrfan ÇEVİK 11-05-2013, Saat: 03:00 AM   
#8
Tüyleri yolunmadan içini boşaltma işlemini bende hiç duymamıştım, her şeyi bitip ütülendikten ve bacakları ayrıldıktan sonra içine geçilir bizim uygulamalarımızda. Her yerin ve her kesin demekki bir yoğurt yiyişi var.

Ama sonuç olarak şu tüyler gerçekten kabus;
Yeni jenerasyon hatunlar ellerini sürmeyince surprised analar ihtiyarlayınca Crying bu süreç kaçınılmaz olarak şu videodaki aletten en fazla 10 seneye her eve birer tane edindirir Cool

Kesecek adam çok, yolacak adam yok. Ağız tadıyla bi horoz deviremiyoruz.
"Mey biter saki kalır. Her renk solar haki kalır. İlim insanın cehlini alsa da, hamurunda varsa eşeklik; baki kalır"- Fuzuli

Ara
Cevapla
Emre OZCICEKCI 11-05-2013, Saat: 03:10 AM   
#9
eski tur ustden doldurma camasir makinelerinden cok iyi tavuk yolma cihazi yapiliyor, Smile ben el ile sicak su ile yoluyorum, 20 tane kesim yapdigim gun 4 saat kesme yolma temizlemeye geciyor, yoldukdan sonra kursak patlatmadan temizlemeye calisiyorum, midesi kaldirmayan yapamiyor, Smile
'bir gün gelir herkes kendi yoluna gider,
 her şey nasıl başladıysa öyle biter'...
MAİL : emreozcicekci@hotmail.com
Ara
Cevapla
Ahmet BULUT 11-05-2013, Saat: 09:36 AM   
#10
ben tüylü iç çıkarmayı tüysüz iç çıkarmadan üstünlüğünü anlamadım anlasam eziyete değip değmeceğinide anlayacağım
Ara
Cevapla
Ahmet ÖDÜBEK 11-06-2013, Saat: 01:13 AM   
#11
Ben çocukken de annem bu şekilde yapardı ama sormazdım niye diye, başka bir şekil görmediğimiz için sadece bu şekil var sandığımızdan niye böyle yapıyoruz diye hiç sormadım, ama biraz araştırınca, hayvanı sıcak suya soktuğumuz zaman midesinde ve bağırsaklarında kalan bir miktar pisliğin sıcak suyun etkisiyle ette oluşan gözeneklere dolma ihtimalinden dolayı bu şeklide yaptığımızı öğrendim, hatta ben yukarıda belirtmeyi unuttum hayvanın içini boşalttıktan sonra sıcak suya batırmadan hayvanı yıkıyoruz içini ve gözle görünür yerlerdeki pisliklerini suya sokmadan alıyoruz, tavuğu yolarken de en az 2 defa suyunu değiştiriyoruz,

Adaş sen uğraşmıyorsun ama buralarda bir söz var tavuğun yenecek yeri derisiyle gerisi derler Big Grin artık geriden kasıt tavuğun derisinden geriye kalanmıdır, yoksa tavuğun geri tarafımıdır onu ben de bilmiyorum, ama sana tavsiyem kestiğin tavuğu kuru veya sulu farketmez yol öyle ye, sen tavuğun derisini yüzdüğün zaman derinin altındaki yağ tabakasının da bir miktarını alıyorsun, derisiyle piştiği zaman daha lezzetli olur bence
-Gold Brahma
-Lıght Brahma
-Blue  Brahma
- Colombian Blue Brahma
-Black Modlet Brahma
-Güvercin
ahmetodubek@gmail.com
Ara
Cevapla
Ramazan ERSOY 11-07-2013, Saat: 03:55 PM   
#12
Ahmet kardeşimin de belirtiği gibi tüylü iç çıkarma ve tüysüz iç çıkartma olayı tamamen fıkhi bir meseledir bu konuda islam alimleri itilafa düşmüşlerdir bir kısım alim içi çıkarılmadan 50-60 derecede ısıtılan suyun içine batırılan ve bir müddet bekletilen tavuğun etinin yenmesinin caiz olmadığı necasete bulaştığı için haram olduğunu belirtirken bir kısım alim ise bunda bir sakınca görmemektedir.Şüpheli olan durumlardan kaçınmak gerektiğinden tavukların tüylü iken içinin temizlenip ondan sonra suya batırılıp tüy yolunmasının daha isabetli bir karar olacağını düşünüyorum.
Gardaş Arkadaşlık Pekey Demekle Kaimdir.(Mehmet Zahid Kotku R.A)
Ara
Cevapla
Mustafa SARPKAYA 11-07-2013, Saat: 11:42 PM   
#13
Valla ben bu işi soğuk su ile yaptığım için hiç aklıma gelmemişti. sanırım sıcak suda yapmak daha mantıklı ve bu ete pislik karışması olayı da mantıklı. ben de bundan sonra böyle yapayım....
Cevapla
Ali İrfan ÇEVİK 11-08-2013, Saat: 02:28 AM   
#14
(11-07-2013, Saat: 11:42 PM)Mustafa SARPKAYA Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Valla ben bu işi soğuk su ile yaptığım için hiç aklıma gelmemişti. sanırım sıcak suda yapmak daha mantıklı ve bu ete pislik karışması olayı da mantıklı. ben de bundan sonra böyle yapayım....
Bence hiç elinizin ayarını bozmayın, bu başlıktaki yorumlardan hareketle edindiğim bilgilere göre suyun sıcaklığı ile birlikte bu işlemdeki riskinde arttığı kanaatine varıyorum.

Genel değerlendirmelerde "içinin önce boşaltılması / tüyünün önce yolunması" kısmına değinilmiyor, en çok üzerinde durulan konu suyun aşırı sıcak olması yada olmaması.

Tuhaf ama bize bu yöre köylerinde hiç ıslatma dahi yapılmaz, şahsen ben hiç hayatımda şahit olmadım. Hep kuru yolunur. Suya bandırıp kesim + Suya bandırıp yolum olaylarını kesimhanelerin usulü sanıyordum taaki bu yorumları okuyana kadar. Meğer nerdeyse herkes ıslak yolumu uyguluyormuş

Sn.Hayrettin Karaman hocanın fetvasından bir alıntı:::
"""Tavuk ve benzeri hayvanların tüylerini daha kolay ve çevreyi kirletmeden yolmak için kullanılan tekniklerden biri de soruda açıklanan ıslatma usulüdür. Buna sulu yolum, ıslatmadan olana da kuru yolum denilmektedir. Her iki yolma usulünde de hayvanın üzerinde dışkı ve kan bulaşığı vardır, bunların yıkanarak temizlenmesi gerekir. Sulu yolma usulünde tavuk sıcak suya daldırılıp birkaç dakika burada bekletiliyor, bekletme esnasında suyun içerilere girip ete karışması için kaynaması, ette gözenekler ve delikler açılması gerekir. Böyle bir kaynatma veya kaynatmaya yakın suda uzun süre bekletme olmadan pislenmiş su ete karışmaz, yüzeyde kalır, temiz su ile yıkanınca da gider, et temizlenmiş olur."""
"Mey biter saki kalır. Her renk solar haki kalır. İlim insanın cehlini alsa da, hamurunda varsa eşeklik; baki kalır"- Fuzuli

Ara
Cevapla
Ahmet BULUT 11-08-2013, Saat: 10:48 AM   
#15
2 ay önce genç horoz kestim suyun ayarını kaçırmışım ve daldırma süresini bir çıkardım resmen pişmiştiSmile

bu usül mantık evet çok haklı
konu derin bunu bunun dışarda satılanları var vs vs herşeyi kendimiz yapamayız nasıl işin içinden çıkılır bilemiyorum din konusuda kolay bir konu yani dediğim gibi konu çok derin Allah affetsin bizi bilerek bilmeyerek yapığımız büyük küçük her için inşallah
Ara
Cevapla
Mustafa SARPKAYA 11-09-2013, Saat: 10:47 PM   
#16
Tüy yolma işi pek hoşuma gitmediği için ben bu iş ile ilgili daha önce epey bi araştırma yapmıştım. Türkiyeden makine almak istense fiyatlar çok pahalı. Bizim gibi ay da ya da iki ayda bir tavuk kesip yiyecek hobiciler için alınması pek mantıklı görünmüyor. Ama gel gör ki temizleme işiyle uğraşmak ta eziyet. Yurt dışı kaynaklı sitelerde bile büyük makineler ateş pahası. En ekonımiği bile 200 dolar civarında ve nakliye işi cabası...

Şöyle bir ürün var Aliexpress.com da biraz küçük ama bizim tavuklar sığar mı içine bilmedim fiyatı da epey uygun. Küçük kuşlar için yapılmış ama göz atmakta fayda var...

   
   

Link: http://www.aliexpress.com/item/2013-newe...77066.html
----------------------------------------------------------------------
Cevapla
Ahmet BULUT 11-09-2013, Saat: 11:18 PM   
#17
bu 12 volt ile çalışıyor galiba öylemi akü başı takılan kafa var
öyle ise bu anca bıldırcın yolarSmile
Ara
Cevapla
Mustafa SARPKAYA 12-31-2013, Saat: 06:52 AM   
#18
bu tüy yolma makinelerindeki mantık nedir arkadaşlar anlayan var mı?

İçerisindeki çubukların kıvrımlı yapısımı önemli
yoksa diziliş şekilleri yerleri filan mı önemli
ya da alttaki motorun dönüş hızı mı önemli.
tüylerin yolumunu sağlayan şey nedir.

şöyle makineye bakınca hiç mantıklı gelmiyor bana nedense. nasıl yoluyor anlamıyorum doğrusu.

iki çubuk arasına tüyü sıkıştırıp mı çekiyor ne yapıyor. Mantığını anlasak belki yapmayı deneyebiliriz.

içerisindeki bu çubuklardan satılan yer var mı acaba...
Cevapla
Kamil SAİM 12-31-2013, Saat: 11:47 AM   
#19
(12-31-2013, Saat: 06:52 AM)Mustafa SARPKAYA Adlı Kullanıcıdan Alıntı: bu tüy yolma makinelerindeki mantık nedir arkadaşlar anlayan var mı?

İçerisindeki çubukların kıvrımlı yapısımı önemli
yoksa diziliş şekilleri yerleri filan mı önemli
ya da alttaki motorun dönüş hızı mı önemli.
tüylerin yolumunu sağlayan şey nedir.

şöyle makineye bakınca hiç mantıklı gelmiyor bana nedense. nasıl yoluyor anlamıyorum doğrusu.

iki çubuk arasına tüyü sıkıştırıp mı çekiyor ne yapıyor. Mantığını anlasak belki yapmayı deneyebiliriz.

içerisindeki bu çubuklardan satılan yer var mı acaba...

http://www.evcilmalzemeleri.com/category...avuk0.html


bu lastiklerin özelliği tüyü çekmesi nasıl bazı plastikleri derinize filan değdirince kılları çekiyor bunlarda o şekilde birazda tırtıklı tüyü yolup alıyor başka bir özelliği yok.hatta bildiğimiz adi plastik Smile
Cevapla


El yapımı tüy yolma aparatı Konusu Araçları
Direk Link
HTML Link
BBCode Link
Paylaş


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  ÇİMUKA TÜY YOLMA MAKİNASI Ahmet BULUT 13 27,690 07-11-2017, Saat: 06:50 PM
Son Yorum: hakan bayraktar
  OTOMATİK KÜMES KAPISI YAPIMI Ahmet Asan 0 2,806 11-16-2016, Saat: 03:49 PM
Son Yorum: Ahmet Asan
  El yapımı otomatik kümes kapısı Ahmet BULUT 9 18,555 11-12-2016, Saat: 03:30 PM
Son Yorum: Ahmet Asan
  Çimuka Tüy Yolma Makinası (Orta Boy) + Islatma Kazanı Burak ARAS 9 13,411 10-19-2014, Saat: 12:35 PM
Son Yorum: Burak ARAS
  katı yakıt aparatı Kadir YAVUZ 6 7,367 09-19-2012, Saat: 12:20 AM
Son Yorum: Aytaç Keçeci

Hızlı Menü: